Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

dossier

Hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger je bent voor de effecten van alcohol. Sterker zelfs, het drinken ervan kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Neuroloog Richard Restak, professor aan het George Washington University Medical Center, raadt dan ook aan om vanaf een bepaalde leeftijd volledig te stoppen met het drinken van alcohol. 

Lees ook: Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?

Wat is de invloed van alcohol op de hersenen?

Getty_alcohol_dementie_2024.jpg

© Getty Images

Alcohol is een neurotoxine, wat betekent dat het rechtstreeks schade kan toebrengen aan zenuwcellen, waaronder neuronen. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van alcohol kan zelfs leiden tot het afsterven van zenuwcellen, vooral in delen van de hersenen die verband houden met het geheugen (de cortex en hippocampus). Het volume van de hersenen krimpt daardoor, wat kan bijdragen aan cognitieve stoornissen en geheugenverlies.

Lees ook: Drankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?

Op welke leeftijd moet je stoppen met drinken om dementie te voorkomen?

"Ik raad ten zeerste aan om te stoppen met het consumeren van alcohol als je 65 jaar bent", vertelt Dr. Richard Restak in zijn nieuwe boek: "How to Prevent Dementia: An Expert's Guide to Long-Term Brain Health". "Dit is de beste manier om dementie te voorkomen... Op oudere leeftijd heb je over het algemeen minder hersencellen dan toen je jonger was, dus waarom zou je het risico lopen om ze te verliezen?"

Lees ook: Afkicken van alcohol: wat zijn de ontwenningsverschijnselen?

Jongdementie door alcohol?

Volgens Dr. Richard Restak is er ook een vorm van jongdementie die gelinkt is aan alcohol: het Wernicke-Korsakov-syndroom. Overmatig en langdurig alcoholgebruik kan leiden tot een tekort aan thiamine (vitamine B1), wat de oorzaak is van dit dementiesyndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door "ernstige geheugenstoornissen, verwardheid en neurologische problemen", aldus Dr. Restak.

Het Wernicke-Korsakov-syndroom komt voor bij mannen tussen 45 en 65 jaar, en bij vrouwen vanaf 35 jaar. In 20% van de gevallen verbetert de situatie aanzienlijk wanneer de persoon stopt met drinken en vitamine B1 supplementen inneemt. In nog eens 20% van de gevallen is er daarentegen weinig of geen verbetering. De overige gevallen zitten daar ergens tussenin.

Lees ook: Jongdementie: De impact van dementie op jongere leeftijd

Wat gebeurt er na je 65e?

Na je 65e nemen je vetvrije lichaamsmassa (d.w.z. de massa van organen, spieren, botten, huid, bloed... exclusief vet) en het watergehalte in je lichaam af. Je metabolisme vertraagt en de alcohol blijft langer in je lichaam. Voor dezelfde hoeveelheid alcohol die je een paar jaar eerder binnenkreeg, is je alcoholpromillage dus hoger. Het heeft ook een grotere impact op je lichaam, vooral op de hersenen. 

Na je 65e voel je de effecten van alcohol dus intenser zonder dat je je alcoholgebruik verhoogt. In combinatie met typische ouderdomsverschijnselen (evenwichtsproblemen, gehoorverlies, een slechter zicht en tragere reflexen), loop je ook meer risico op een valpartij of auto-ongeluk. Wie al kampt met andere risicofactoren, zoals verminderde kracht, spieratrofie, evenwichtsproblemen en het gebruik van medicijnen, kan volgens Dr. Bestak beter water drinken. “In dit geval kan het drinken van alcohol bijzonder gevaarlijk zijn,” klinkt het.

Alcohol drinken na je 65e kan bovendien een grote rol spelen in de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker, leverschade, stoornissen van het immuunsysteem en hersenschade. En als je lijdt aan osteoporose, diabetes, hoge bloeddruk, maagzweren, geheugenverlies of stemmingsstoornissen, zal alcohol de aandoening waarschijnlijk verergeren. 

Lees ook: Verlaag je je kans op kanker door over te schakelen van gewoon bier naar alcoholvrij bier?

Bronnen:
https://www.nia.nih.gov
https://www.urmc.rochester.edu
https://www.huffingtonpost.co.uk
https://aide-alcool.be
https://www.thesun.co.uk

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram