Verlaag je je kans op kanker door over te schakelen van gewoon bier naar alcoholvrij bier?

unsplash_bier_drank.jpg

nieuws

Alcoholvrij bier bevat, zoals het woord zelf zegt, geen alcohol. Aangezien alcohol de kans op verschillende kankers verhoogt, drinken we er best zo weinig mogelijk van als we het risico op kanker willen verlagen. Alcoholvrij bier is in dat opzicht dus zeker een veiligere keuze dan gewoon bier.

Maar er speelt nog een factor: de calorieën. Alcoholvrije bieren verschillen naargelang het merk sterk in het aantal calorieën. In sommige soorten alcoholvrij bier zit maar de helft van het aantal calorieën vergeleken met gewoon bier. Andere merken alcoholvrij bier zijn even calorierijk als suikerhoudende frisdranken of een gewone pils. Aangezien het aantal calorieën bepaalt of je in gewicht bijkomt en overgewicht en obesitas de kans op kanker ook verhogen, is dat eveneens een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Waarom is er zo een groot verschil tussen de verschillende alcoholvrije bieren? Alcohol is een caloriebom. Door de alcohol weg te laten kun je dus de calorieën van een drank sterk verlagen. Bij sommige alcoholvrije bieren wordt echter meer suiker toegevoegd dan bij gewoon bier. Daardoor zal het aantal calorieën dan weer stijgen.

Alcoholvrij bier kan dus op twee manieren helpen om je risico op kanker te verlagen: minder alcohol en bij bepaalde merken minder kans op overgewicht door een lager aantal calorieën. Dat is een argument om alcoholvrij bier te verkiezen boven gewoon bier, maar ook om goed op te letten bij de keuze van je alcoholvrij bier. Je kan via de websites van bepaalde supermarkten nakijken wat de energetische waarde is van het alcoholvrij bier, en op die manier de beste keuze maken.

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram