Drankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?

dossier

Een alcoholneus of drinkersneus ziet eruit als een rode, bobbelige en gezwollen neus. Men dacht lang dat alcoholmisbruik de oorzaak was, maar uit recent onderzoek blijkt dat het eigenlijk om een huidaandoening gaat: rhinophyma.

Wat is rhinophyma?

Getty_drankneus_alcohol_.jpg

© Getty Images

Rhinophyma is een huidaandoening die een bolle, bobbelige, roodgekleurde neus veroorzaakt. Hoewel de oorzaak van rhinophyma onbekend is, is het waarschijnlijk een ernstige vorm van de huidziekte rosacea.
Rosacea ontstaat doordat bloedvaten onder de huid opzwellen, waardoor rode huidzweertjes ontstaan. Deze zweertjes zien er vaak vlekkerig uit, hebben spinachtige adertjes of lijken op acne. Het is een veelvoorkomende huidaandoening die weken of maanden kan duren. 

Lees ook: Rosacea: oorzaak, symptomen en hoe behandelen?

Rhinophyma versus alcoholmisbruik

Iemand die veel alcohol drinkt, kan een rode blos in het gezicht krijgen, een van de de symptomen van rhinophyma. Daardoor worden beide aandoeningen soms verward. Alcohol werkt namelijk als een vasodilator, iets dat de bloedvaten openzet. Hierdoor kan het bloed gemakkelijker door de vaten stromen, waardoor je gaat blozen. Bij personen die langdurig te veel drinken, zijn de bloedvaatjes in het gezicht voortdurend verwijd. Ze zwellen op en zijn zo beter zichtbaar.

Maar een studie uit 2015 van de University of South Florida Morsani College of Medicine toonde aan dat er geen verband bestaat tussen alcoholmisbruik en rhinophyma of rosacea. In de studie onderzocht men een reeks mensen met rhinophyma. Uit de resultaten bleek dat de huidaandoening voorkomt bij evenveel niet-drinkers als bij personen die wel drinken. Als iemand rhinophyma heeft, betekent dat dus niet noodzakelijk dat hij alcohol drinkt of misbruikt.

Lees ook: Kan voeding acne uitlokken of verergeren?

Verergert alcohol de effecten van rhinophyma?

Er is nog een reden waarom men rhinophyma associeert men een alcoholneus: bij personen met rhinophyma kan het drinken van alcohol opflakkeringen veroorzaken. Naast alcoholgebruik (vooral rode wijn) zijn er nog enkele dingen die rhinophyma kunnen verergeren:

 • Extreme hitte of kou
 • Gekruid voedsel
 • Hete dranken
 • Bloedverdunnende medicijnen, zoals bloeddrukmedicijnen
 • Bepaalde make-up

Lees ook: Kun je allergisch zijn aan alcohol?

Symptomen van rhinophyma

Het meest opvallende symptoom van rhinophyma is zwelling en roodheid van de neus en het gezicht. De roodheid kan zich overal over het lichaam verspreiden, maar meestal verschijnt ze op het gezicht, de schouders, de oren en de borst. Andere symptomen zijn:

 • Vergrote poriën
 • Dikke huid
 • Zwelling
 • Roodheid en vlekkerigheid
 • Droge of vette huid
 • Bulten

Deze symptomen kan men behandelen met antibiotica, maar de aandoening kan niet genezen worden. Personen die lijden aan rhinophyma kunnen wel de effecten verminderen door enkele adviezen in gedachten te houden als ze alcohol drinken: vermijd rode wijn en drink niet te veel. Eventueel kan je water, frisdrank of limonade toevoegen aan alcoholische dranken om het alcoholgehalte te verdunnen.

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Wie loopt risico om rhinophyma te krijgen?

Er zijn bepaalde groepen mensen die door hun etnische of genetische achtergrond vatbaarder zijn voor rhinophyma dan anderen. Enkele van deze factoren zijn:

 • Mannelijk zijn
 • Een lichte huid hebben
 • Van middelbare leeftijd zijn
 • Een familiegeschiedenis van rhinophyma of rosacea hebben
 • Van Engelse, Schotse, Scandinavische of Oost-Europese afkomst zijn 

Lees ook: Wat kan je doen tegen verkleuring van je mond na het drinken van rode wijn?

Bronnen:
https://www.alcoholhulp.be
https://www.alcoholinfo.nl
https://bedrockrecoverycenter.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram