Wat kan je doen tegen verkleuring van je mond na het drinken van rode wijn?

123m-rode-wijn-alcohol-12-6.jpg

dossier Sommige mensen mijden angstvallig dat glas rode wijn uit vrees voor het blauwpaarse spoor dat het goedje achterlaat op tanden en lippen. Er zijn evenwel enkele trucjes die je kan toepassen om de kleurschade te beperken.

Donkere pigmenten
De reden voor de verkleuring is te vinden in een mix van componenten. Eerst en vooral is wijn zuur, waardoor de drank het glazuur van je tanden op microscopisch niveau aantast. Hierdoor wordt het oppervlak van je tanden minder gelijkmatig en krijgt het dus meer kans om pigmenten op te vangen.

Rode wijn bevat bovendien anthocyanines, een pigment dat wijn een donkerrode kleur geeft. Wijn bevat ook tannines. Dat zijn chemische verbindingen die de wijn beschermen tegen allerlei bacteriën, waardoor de wijn langer houdbaar blijft, maar die tannines zorgen er ook voor dat de pigmenten aan je tanden blijven plakken. Witte wijn bevat ook zuren en tannines, maar door het gebrek aan donkere pigmenten verkleuren je tanden er niet door.

Lees ook: Mythe gezondheidseffect rode wijn sneuvelt

Genen en hygiëne
Niet elk gebit blijkt evenwel rood te kleuren na een glaasje rode wijn. Uit onderzoek blijkt dat de reden daarvoor te zoeken is in je genen en je persoonlijke hygiëne. Het email of tandglazuur van je tanden is een laag mineralen die de tanden beschermt tegen zure voedingsmiddelen en vlekken. Hoeveel je ervan hebt, is vaak afhankelijk van verschillende factoren waar je weinig tot geen invloed op hebt, zoals je leeftijd en je genen. Wie gezegend is met een sterke laag glazuur, zal dus minder snel last krijgen van paarse tanden.

Ook een goede mondhygiëne kan de kans op verkleuring voorkomen. Tanden die bedekt zijn met een laagje tandplak hebben namelijk meer kans op vlekken. Poets dus je tanden twee keer per dag en flos ook dagelijks om je mond en je tandglazuur in optimale conditie te houden.

Lees ook: Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

Tips om verkleuring te voorkomen
Het helpt om een stukje kaas te eten. Door met name harde kaas (zoals cheddar) te eten, komt er een laagje calcium op je tanden. Dat zorgt ervoor dat tannines zich minder goed kunnen hechten aan je gebit.
Na het drinken van een glas rode wijn spoel je het best je mond met een glas water. Water zal de wijn van je tanden spoelen, waardoor je minder kans hebt op een paarse mond.
Aangezien de tannines in wijn zicht hechten aan tandplak, kan je wat tandplak verwijderen voordat je wijn drinkt. Dat doe je door te flossen en je tanden te poetsen een paar uur voordat je wijn drinkt. Je poetst beter niet na het drinken, want het zuur uit de wijn tast je tandglazuur aan.
Combineer je het drinken van wijn met een restaurantbezoek? Dan kan je ervoor kiezen om een maaltijd te bestellen met veel groenten. Groenten zijn vezelrijk en moeten goed gekauwd worden. Door de combinatie van de groenten en het kauwen ga je meer speeksel kweken, en dat zal als een soort van natuurlijke scrub de wijn van je tanden schrobben.
Neem een stukje kauwgum na het drinken. Door het kauwen produceer je speeksel dat de wijn van je tanden zal spoelen.
Je kan de wijn ook van je tanden vegen met keukenpapier of een servet.
Je kan ten slotte wat lipgloss aanbrengen om een beschermlaagje te vormen tegen een paarse mond. 

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

Lees ook: Tandplak en tandsteen

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram