Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

In dit artikel
Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel?

dossier Sommige mensen vinden een elektrische tandenborstel supergemakkelijk in gebruik, terwijl anderen nog steeds zweren bij hun manuele tandenborstel. Maar welke tandenborstel is eigenlijk best?

Lees ook: Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

Is een elektrische tandenborstel beter?

Elektrisch poetsen is, met bij correct gebruik, doeltreffender dan handmatig (‘manueel’) borstelen. Vooral ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden is het resultaat vaak beter. 

Lees ook: Welke elektrische tandenborstel koopt u het best?

Voordelen van elektrische tandenborstel

Getty_tandenborstel_tandenpoetsen_2023.jpg

© Getty Images

 •  De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging voor jou. Daardoor kan je je volledig concentreren op het goed plaatsen van de borstelkop.
 • De borstelkop is klein. Daardoor kom je makkelijker op de moeilijk bereikbare plaatsen in je mond. Als je de elektrische borstel op de juiste manier gebruikt, verwijder je meer tandplak op en tussen je tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees dan met een gewone tandenborstel.
 • De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. 
 • Elektrisch poetsen gaat gemakkelijk en is minder vermoeiend. Hierdoor neem je waarschijnlijk meer tijd om te poetsen. 
 • Elektrisch poetsen is ook geschikt voor mensen die moeite hebben om hun gebit goed te poetsen, bijvoorbeeld mensen met reuma, kokhalsneigingen of stoornissen in de fijne motoriek.
 • Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Het kan bijdragen aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen. Met de elektrische tandenborstel kunnen ouders ook makkelijk en goed napoetsen. Begeleid je kind bij het tandenpoetsen totdat het tien jaar oud is. Dit geldt zowel voor elektrische als gewone tandenborstels.
 • Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen. Ook bestaan er elektrische tandenborstels die waarschuwen wanneer er met te veel druk wordt gepoetst. 


Lees ook: Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?

Hoe correct poetsen met de elektrische tandenborstel?

De elektrische tandenborstel maakt de beweging voor de poetser. Het is dus niet nodig om de tandenborstel zelf te bewegen over de tanden, maar je moet de borstel wel voldoende tijd geven om zijn werk te doen. Het is dus belangrijk dat met de elektrische tandenborstel geen heen- en weer (schrob-) bewegingen worden gemaakt. Met de kop van de tandenborstel moet elke tand afzonderlijk gereinigd worden.

 • Zet de borstel onder een kleine hoek op het tandoppervlak net over de tandvleesrand.
 • Oefen weinig druk uit. Zodra de borstel contact maakt met het tandoppervlak reinigt de borstel al.
 • Houd de borstel enkele seconden stil op de tand of kies, zodat de borstel ook tussen uw tanden en kiezen komt. De borstel maakt zelf de poetsbeweging. • Schuif de borstel steeds één tand of kies op. Let erop dat je de borstelkop diep tussen je kiezen en je tong in plaatst. Anders raken de borstelharen je kiezen niet goed en wordt het randje van het tandvlees niet schoon.
 • Beweeg de borstel alleen om deze naar de volgende tand of kies te brengen. Volg daarbij de vorm van je tanden en kiezen.
 • Houd een vaste poetsvolgorde aan. Begin steeds aan de binnenkant in de onderkaak en poets die helemaal. Poets eerst de achterkant van de laatste kies zorgvuldig. Poets dan de hele buitenkant van de onderkaak. Poets vervolgens de bovenkant van de kiezen (de kauwvlakken). Poets daarna op dezelfde manier de binnenkant van de bovenkaak, gevolgd door de buitenkant en ten slotte weer de bovenkant.
 • Elektrisch poetsen maakt het reinigen van die tussenruimten niet overbodig. Reinig daarom ook de ruimten tussen je tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flosdraad of tandenstokers.
 • Elektrisch poetsen vraagt evenveel tijd als handmatig poetsen, namelijk minstens tweemaal twee minuten.

Lees ook: Is het ongezond om je tandenborstel te delen?

Bronnen:
www.tandarts.be
www.allesoverhetgebit.nl
www.consumentenbond.nl


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram