Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

123-h-tandpasta-borstel-10-21.jpg

nieuws

Sommige mensen bedekken hun tandenborstel met een dotje tandpasta, anderen knijpen royaal een hele sliert uit om hun gebit grondig te poetsen. Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nu eigenlijk nodig voor een glansrijk resultaat? 

Een elektrische tandenborstel met een kleine ronde kop en korte haren heeft sowieso al een kleiner ‘draagvlak’ voor tandpasta dan een gewone ouderwetse tandenborstel met een brede rechthoekige haardos. Zo’n kleine kortharige ronde kop zorgt er trouwens ook voor dat je gemakkelijk kunt manoeuvreren in je mond en overal bij kunt. En de oppervlakte van zijn haardos is precies groot genoeg, want een dot tandpasta ter grootte van een erwt volstaat om je tanden helemaal schoon te maken. Meer is niet nodig. Meer zou de taak trouwens bemoeilijken omdat er zich te veel schuim zou vormen waardoor je niet goed meer ziet waar je poetst. 

Volwassenen en kinderen vanaf zes jaar gebruiken best een tandpasta met fluoride (1.450 parts per million) om het tandglazuur te beschermen en sterker te maken en zodoende tandbederf te voorkomen. Voor kinderen onder de zes jaar is een kindertandpasta met 1.000 ppm (parts per million) fluoride aangewezen. 
Voor kinderen tot twee jaar adviseert de Hoge Gezondheidsraad ook een nog kleinere hoeveelheid tandpasta. Een likje ter grootte van een rijstkorrel, wat ongeveer overeenkomt met 0,125 gram per poetsbeurt of 0,250 gram per dag, volstaat. Bij heel jonge kinderen bestaat immers het risico dat ze de tandpasta inslikken en een overconsumptie van fluor, aldus professor Stefaan De Henaux, kan leiden tot tandverkleuring en zelfs groeiremming. Daarom is het ook belangrijk dat die hoeveelheid tandpasta mooi wordt uitgesmeerd over de volledige oppervlakte van de haartjes. 

Om neveneffecten ten gevolge van overconsumptie van fluor te vermijden, pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor dat het fluoridegehalte van tandpasta beter gecontroleerd wordt en duidelijk op de verpakking vermeld staat. Tandpasta’s die meer dan 1.500 ppm bevatten, mogen enkel op voorschrift verkocht worden in de apotheek.  

Niet alleen de gebruikte hoeveelheid en soort tandpasta is belangrijk voor een goede mondhygiëne. Even belangrijk is dat je voldoende lang poetst (minstens twee minuten), dat je je tandenborstel (of die van je kind) tijdig vervangt, dat je hem na gebruik telkens goed uitspoelt en rechtopstaand (met de borstel in de lucht) laat drogen zonder dat hij in contact komt met soortgenoten. 

Tandpasta bevat op zich al schuurmiddelen die helpen om tandplak te verwijderen. Tandpasta met extra schuurmiddelen die de tanden witter maken is niet aangewezen en kan bij langdurig gebruik zelfs schade berokkenen. 

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram