Is het ongezond om je tandenborstel te delen?

unsplash_tandenborstel_2020.jpg

nieuws

Je tandenborstel delen met bijvoorbeeld je partner mag dan misschien onschuldig lijken, maar je doet het toch beter niet, zeker niet in deze coronatijden. Tandenborstels kunnen niet alleen ziekteverwekkende bacteriën of virussen bevatten, maar ook bloed van bloedend tandvlees, zodat via tandenborstels verschillende ziektes doorgegeven kunnen worden. 

Veel mensen gruwen wellicht al bij de gedachte dat ze een tandenborstel moeten delen met iemand anders, maar toch doen meer mensen het dan je misschien zou denken. Uit recent onderzoek bleek dat meer dan een kwart van alle Britten bereid is om hun borstel te delen. De meesten zouden best willen delen met hun geliefde, maar sommigen zouden dat zelfs willen doen met een familielid, goede vriend of buur. Jongeren stonden hier veel meer voor open dan hun ouders en grootouders

Erger dan kussen

Vaak wordt gedacht dat een tandenborstel delen niet erger is dan kussen, waarbij je tenslotte ook speeksel en bacteriën uitwisselt. Maar aangezien tandenborstels in grote mate dienen om bacteriën weg te poetsen, kunnen ze blootgesteld worden aan miljoenen bacteriën en een groter risico vormen dan een kus als ze gedeeld worden. Zelfs als je partner niet ziek is, kunnen zijn of haar bacteriën de balans van bacteriën in je eigen mond verstoren, met mogelijk negatieve gevolgen. Naast bacteriën kunnen tandenborstels ook virussen bevatten. 

Wat een tandenborstel delen ook gevaarlijker maakt dan kussen, is dat er mogelijk ook bloed kan uitgewisseld worden. Want het is niet heel ongewoon dat het tandvlees bloedt bij het poetsen. Zo kun je in principe blootgesteld worden aan ziektes die via het bloed worden overgedragen. 

Mogelijke risico’s

Je mond is de toegangspoort tot je hele lichaam en dus tot je algemene gezondheid. Door een tandenborstel te delen kan je niet enkel orale problemen doorgeven, zoals een tandvleesontsteking of tandbederf, maar ook andere lichamelijke aandoeningen. Zo kunnen mensen een verhoogd risico lopen op onder andere een verkoudheid, griep, herpes en hepatitis C en B. Ook mensen met hiv wordt strikt afgeraden om hun tandenborstel te delen.

Dit gezegd zijnde, hoef je zeker niet te panikeren als je bijvoorbeeld per ongeluk toch de tandenborstel van iemand anders hebt gebruikt. Ons lichaam beschikt gelukkig over een uitstekend afweersysteem en kan normaal wel tegen een stootje. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en personen met bepaalde besmettelijke ziektes moeten hier uiteraard wel bijzonder voor op hun hoede zijn.

Andere basisregels

Behalve het niet delen van je tandenborstel, neem je best ook andere basisregels in acht om veilig je tanden te poetsen. Spoel je tandenborstel na elk gebruik grondig schoon met water, laat de borstel goed drogen en bewaar hem rechtop. Als je meerdere borstels bewaart in dezelfde houder, zorg dan dat ze elkaar niet raken. Dek je tandenborstel niet af, want dat kan de aangroei van bacteriën bevorderen. Vervang je borstel elke drie à vier maanden, of eerder als de haren er versleten beginnen uit te zien. 

Bronnen: 
https://www.news-medical.net
https://www.dentalhealth.org
https://www.cdc.gov

Lees ook: Een gezond gebit voor een gezond lichaam

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram