Zoekresultaten voor grootouders (34 artikels)

Sterke band tussen grootouders en kleinkinderen vermindert kans op depressie

Sterke band tussen grootouders en kleinkinderen vermindert kans op depressie 7/08/2020 - Hoe meer emotionele steun grootouders en volwassen kleinkinderen van elkaar krijgen, hoe beter hun psychologische gezondheid. Daarnaast komen grootouders die bijspringen en helpen waar nodig minder vaak in een depressie terecht.

Grootouder zijn

Grootouder zijn 3/01/2013 - Heel wat grootouders nemen een groot deel van de zorg op voor hun kleinkinderen, met plezier! Toch blijkt dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. Ouders hebben schrik dat de grootouders hun kinderen te veel verwennen, te oudbollig zijn of zich te veel moeien.

Grootouders die voor kleinkinderen zorgen leven mogelijk langer

Grootouders die voor kleinkinderen zorgen leven mogelijk langer 18/02/2017 - Grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen leven gemiddeld langer dan grootouders die dat niet doen. Ook oudere mensen die hun eigen kinderen of mensen in nood helpen, zouden langer leven. Dat blijkt uit internationaal onderzoek gepubliceerd in het vakblad Evolution and Human Behavior.

Tips voor grootouders

Tips voor grootouders 30/08/2019 - Heel wat grootouders nemen een deel van de zorg op voor hun kleinkind(eren), met plezier! Maar af en toe kan dat ook wat spanning of onenigheid met zich meebrengen.

Oma’s en opa’s overbelast door zorg voor kleinkinderen

Oma’s en opa’s overbelast door zorg voor kleinkinderen 17/09/2017 - Jonge ouders schakelen steeds vaker opa’s en oma’s structureel in voor de zorg voor de (klein-) kinderen. Maar dat is niet zonder risico, zegt Angela Maas, hoogleraar vrouwencardiologie aan het RADBOUD UMC in Nijmegen. Zij ziet in haar spreekkamer steeds vaker grootouders die lichamelijk uitgeput zijn door de zorg voor hun kleinkinderen.

Zit de levensstijl van je opa in jouw genen?

Zit de levensstijl van je opa in jouw genen? 21/02/2020 - Genetisch gezien besta jij uit de helft van de genen van elk van je biologische ouders. Toch zit er meer achter dan je zou denken, want ook de levensstijl van je ouders heb je meegekregen. En dus ook een beetje van je grootouders én je overgrootouders.

Over botjes, protjes en snotjes

Over botjes, protjes en snotjes 26/10/2015 - Weetgierige kinderen stellen de hele dag vragen, over van alles en nog wat. Het is niet altijd evident om een antwoord te geven in een taal die het kind begrijpt en - laten we eerlijk zijn - vaak weet een (groot)ouder zelf niet eens hoe de vork aan de steel zit!

Schud een baby nooit

Schud een baby nooit 31/08/2018 - Ouders, grootouders, kinderbegeleiders, oppassers, ... eigenlijk iedereen die met jonge kinderen omgaat, kan in een situatie terechtkomen waarin het gevaar bestaat dat je een kind gaat schudden. Dit kan gebeuren als uw zenuwen op springen staan, als een kind niet meer beweegt of reageert of als een kind zich ernstig verslikt.

Hersenscan toont band tussen grootmoeders en kleinkinderen

Hersenscan toont band tussen grootmoeders en kleinkinderen 23/11/2021 - Wetenschappers hebben voor het eerst de hersenen van grootmoeders gescand terwijl ze naar foto's van hun jonge kleinkinderen keken… en de scans verklaren die vertederende blik. Opmerkelijk was ook het verschil met de hersenactiviteit bij het zien van foto’s van hun volwassen kinderen.

Kussen kan gevaarlijk zijn voor mensen met een allergie voor noten

3/01/2002 - Mensen die allergisch zijn voor pindanoten of andere noten moeten goed uitkijken voor ze iemand kussen. Een kus aan iemand die voordien noten heeft gegeten, kan volstaan voor een allergische reactie.

Colonkanker is genetisch bepaald

Colonkanker is genetisch bepaald 1/09/2000 - Eerstegraadsverwanten (ouders en kinderen) van personen die op jonge leeftijd (beneden 45 jaar) colonkanker hebben, lopen vier tot vijf keer meer risico op deze kanker dan personen zonder verwanten met deze kanker.

Over gezondheid bij kinderen: Gezondheidsgids kinderen

29/10/2009 -

Bedtijd

Bedtijd 6/11/2016 - Als ouder vraag je je wel eens af om hoe laat je kind nu eigenlijk best naar bed gaat. Belangrijk om te weten is dat de slaapbehoefte van elk kind verschilt. Er zijn dus geen vaste regels. Wel zijn er een aantal tips die kunnen helpen om je kind uitgerust de dag te laten beginnen.

Volwassenen die met kinderen omgaan moeten zich laten vaccineren tegen kinkhoest

30/11/2010 -

Verhoogde tegemoetkoming ziekenfonds uitgebreid

31/08/2010 - Sinds 1 juli 2010 hebben ook langdurig werklozen jonger dan 50 jaar en eenoudergezinnen recht op de verhoogde tegemoetkoming.

Lezen en schrijven houdt het oude brein fit

12/12/2013 - Lezen, schrijven en andere hersenstimulerende activiteiten houden onze hersenen gezond en fit op onze oude dag. Ouderen die regelmatig aan dit soort activiteiten doen, hebben een kleinere kans om aan geheugenverlies te lijden.

Één op vier kinderen niet zindelijk naar kleuterschool

17/10/2011 - 1 op 4 kinderen zijn niet zindelijk wanneer ze naar de kleuterschool gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Grootouders bepalen risico op ziekten

6/11/2002 - Veel mensen met een beroerte, hartaandoening en diabetes lijden eigenlijk onder het overeten van de voorouders. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek dat heeft aangetoond dat individuen,

Hoe word je een goede plusouder en vermijd je conflicten in het nieuwe nest?

Hoe word je een goede plusouder en vermijd je conflicten in het nieuwe nest? 10/09/2021 - In een nieuw samengesteld gezin is het niet altijd evident om alle neuzen en tenen in dezelfde richting te houden. Met je nieuwe partner krijg je meteen een extra stel kinderen erbovenop!

Met de webcam naar de baby kijken in de couveuse

15/06/2018 - Ouders van een te vroeg geboren kindje in het UZ Brussel kunnen via een webcam contact houden met hun baby in de couveuse. Een primeur in België.

Een kind krijgen in 2012: minder kinderen en op latere leeftijd

27/05/2012 - Volgens een studie van het ziekenfonds Euromut zet de trend om later aan kinderen te beginnen zich door: de leeftijd bij het eerste kind verschuift van 26-27 jaar in 2009 naar 28 jaar in 2012.

Langere kerstvakantie zou aantal griepgevallen verminderen

Langere kerstvakantie zou aantal griepgevallen verminderen 17/02/2018 - Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt pleiten voor 'sociale hygiëne' en een langere kerstvakantie om griepepidemies in te dijken.

Hoe kick je af van social media tijdens de blokperiode?

Hoe kick je af van social media tijdens de blokperiode? 4/06/2019 - Voor de studenten staat de junimaand synoniem voor ‘blokken’ en examens afleggen. Ondanks alle goede voornemens vallen velen toch ten prooi aan een stoorzender die moeilijk te bannen is: de lokroep van de social media. Hoe kan je aan die verleiding weerstaan?

Verzorg je kinderen jonger dan 6 maanden? Laat je dan vaccineren tegen de griep

Verzorg je kinderen jonger dan 6 maanden? Laat je dan vaccineren tegen de griep 30/10/2013 - De Hoge Gezondheidsraad beveelt griepvaccinatie aan voor iedereen die kinderen van jonger dan 6 maanden verzorgt. Dit geldt zowel voor ouders, familieleden als professionelen.

Campagne zwangerschap en kinkhoestvaccinatie

30/08/2014 - Kinkhoest is de laatste jaren aan een opmars bezig en treft steeds meer jonge baby’s, soms met fatale gevolgen. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) laten zwangere vrouwen zich daarom best tijdens elke zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest.

Mag u uw patiëntendossier inzien?

Mag u uw patiëntendossier inzien? 19/04/2013 - U hebt als patiënt het recht om uw persoonlijk medisch dossier in te zien. Dat dossier, dat door uw arts wordt bijgehouden, bevat allerlei medische informatie, bv. onderzoeksresultaten, behandelingen, diagnosestellingen, enz.

Is het ongezond om je tandenborstel te delen?

Is het ongezond om je tandenborstel te delen? 29/03/2021 - Je tandenborstel delen met bijvoorbeeld je partner mag dan misschien onschuldig lijken, maar je doet het toch beter niet, zeker niet in deze coronatijden.

Waarom laat je je best opnieuw vaccineren tegen kinkhoest?

22/11/2014 - In een nieuwe aanbeveling pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor om alle volwassenen in te enten tegen kinkhoest.

Hepatitis A-vaccinatie nodig voor alle kinderen die naar risicogebieden reizen

10/03/2009 - Alle kinderen van 1 tot 12 jaar die naar gebieden reizen waar hepatitis A nog veel voorkomt, zouden zich moeten laten vaccineren.

17 tips om je kinderen groenten te laten eten

17 tips om je kinderen groenten te laten eten 9/10/2020 - 8 op de 10 kinderen tussen 6 en 14 jaar eten elke dag groenten, zo blijkt uit een recente enquête. Vraag is hoeveel groenten ze eten. Volgens de aanbevelingen van de Actieve Voedingsdriehoek zouden kinderen tussen 6 en 14 jaar dagelijks 250 tot 300 g groenten moeten eten, gespreid over de dag.

volgopfacebook

volgopinstagram