Alcohol op het vliegtuig, een goed idee?

123-vliegen-reizen-vliegtuig-05-17.jpg

nieuws

Veel mensen drinken graag een glas alcohol tijdens een vlucht, om een reis te vieren of om te ontspannen. Toch is alcohol drinken in een vliegtuig niet zonder risico’s, vooral niet voor mensen met ademhalingsproblemen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.

Op grote hoogte daalt de luchtdruk en het zuurstofniveau, wat invloed heeft op ons lichaam. Hoe beïnvloedt alcohol de hartslag en de slaapkwaliteit van vliegtuigreizigers? Om dat te ontdekken, verzamelden Duitse onderzoekers 48 deelnemers tussen de 18 en 40 jaar, waarna ze verdeeld werden in twee groepen. De eerste groep sliep onder normale atmosferische omstandigheden in een slaaplaboratorium, terwijl de tweede groep sliep in een cabine die een hoogte van 2438 meter simuleerde. De helft van elke groep consumeerde alcohol voor het slapen.

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Impact van alcohol drinken in een vliegtuig

De onderzoekers analyseerden de hartslag en de zuurstofsaturatie (SpO2) van de deelnemers. Wat bleek?

  • De combinatie van alcohol en de gesimuleerde cabinecondities verlaagde de zuurstofsaturatie tot gemiddeld 85%, met een verhoogde hartslag van 88 slagen per minuut tijdens de slaap. Zonder alcohol daalde de SpO2 naar 88% en bedroeg de hartslag 73 slagen per minuut.
  • Onder normale omstandigheden daalde de SpO2 naar 95% met 77 slagen per minuut voor degenen die alcohol dronken. Degenen die geen alcohol dronken hadden een SpO2 van 96% en een hartslag van 64 slagen per minuut.

Uit de onderzoeksresultaten bleek ook dat alcohol de slaapkwaliteit verminderde. De diepe slaap duurde slechts 46,5 minuten onder invloed van alcohol en gesimuleerde hoogte, vergeleken met 92 minuten onder normale omstandigheden.

Belangrijk om te weten is dat de studie werd uitgevoerd op jonge, gezonde personen. De risico’s zijn waarschijnlijk een pak hoger voor oudere mensen of mensen met hartproblemen. De onderzoekers adviseren medische professionals, passagiers en luchtvaartpersoneel om zich meer bewust te zijn van de risico’s van alcoholconsumptie tijdens vluchten. Ze suggereren zelfs om de toegang tot alcohol aan boord te beperken, aangezien cardiovasculaire symptomen 7% van de medische noodgevallen tijdens vluchten uitmaken.

Lees ook: Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

Bronnen:
https://thorax.bmj.com
https://www.nbcnews.com
https://www.health.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram