Zorgt bluetooth voor schadelijke straling?
nieuws
Geen bewijs voor gevaar
Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico’s van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid.
Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stipuleert wel dat intensief bellen met een mobiele telefoon potentieel zou kunnen zorgen voor een verhoogd risico op glioom (een soort hersentumor) en akoestisch neuroom (goedaardig gezwel aan de gehoorzenuw). Maar het IARC benadrukt ook dat het risico op deze aandoeningen op zich al erg klein is en dat het gevonden verband mogelijk slechts schijnbaar is – het gevolg van toeval of een vertekening van resultaten. Volgens het IARC is er dan ook meer onderzoek nodig.
Zwakkere straling dan mobiele telefoon
Belangrijk daarbij is dat het IARC het in deze niet heeft over bluetooth, daar is simpelweg nog te weinig onderzoek naar gedaan om conclusies over te trekken. In ieder geval heeft bv. een bluetooth-oortje een zendvermogen dat honderden keren kleiner is dan dat van een mobiele telefoon, dus word je met zo’n oortje aan een veel minder sterke straling blootgesteld dan als je de telefoon tegen je oor houdt. Vandaar dat experten, o.a. van de FOD Volksgezondheid, het gebruik van zo’n oortje juist aanraden om eventuele risico’s te verlagen.
Bronnen:
https://www.allesoverkanker.be/
https://www.who.int/
https://www.health.belgium.be/