Studie onderzoekt hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen

123-txt-ftalaten-vervuiling-01-19.png

nieuws

In de 3xG-studie, die de milieugezondheid in de regio Dessel, Mol, Retie opvolgt, werd dit jaar de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen onderzocht. Uit de studie blijkt dat alle 301 zwangere vrouwen die werden onderzocht ftalaten in hun urine hadden.

Er werd gekeken naar flataten, een groep van hormoonverstoorders die vooral in plastics voorkomt. De resultaten bevestigen dat we continu in contact komen met hormoonverstoorders omdat ze te vinden zijn in heel wat van onze dagelijkse producten: van je dagcrème tot shampoo, maar ook in plastic verpakkingen van voedsel en speelgoed. 

Ftalaten kunnen al in een lage dosis de normale werking van onze hormonen ontregelen. Eventuele gevolgen voor het lichaam zijn niet meteen merkbaar, maar zouden later tot uiting kunnen komen als de blootstelling blijft duren. 

Wat kunt u zelf doen?
We kunnen evenwel zelf actie ondernemen om minder met hormoonverstoorders in aanraking te komen. Een bijzondere en nieuwe bevinding van de 3xG-studie is dat mensen die hun huis goed ventileren een lager gehalte aan vervuilende ftalaten in hun lichaam hebben. Daarnaast bleken ook verschillende (ver)bouwactiviteiten, de aanwezigheid van PVC-materialen in huis, een hoog gebruik van verzorgingsproducten en roken gekoppeld aan blootstelling.  

  • Ventileer uw huis voldoende, en vooral als je nieuwe meubelen hebt gekocht.
  • Gaat bouwen, behangen of schilderen? Vermijd dan zoveel mogelijk bouwmaterialen en producten die PVC bevatten.
  • Let goed op ingrediënten van verzorgingsproducten. Gebruik schoonmaakmiddelen met een ecolabel.
  • Warm uw eten in de microgolf op in materialen uit glas of porselein.
  • Was uw beddengoed, kleding en handdoeken voordat u ze de eerste keer gebruikt.

Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram