3D-geprint titanium implantaat zorgt voor beter herstel na hersenoperatie

123-hoofdp-hersensch-trauma-verband-03-19.png

nieuws Momenteel wordt gebruik gemaakt van eigen botweefsel of een kunststof implantaat om de schedel te dichten na een hersenoperatie, maar aangezien veel patiënten last krijgen van infecties of allergische reacties, werd gezocht naar een betere manier.

Chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Brussel en het ETH Ziekenhuis Tilburg hebben nu samen met de Belgische firma CADskills BV en de afdeling Biomechanica van de KU Leuven een schedelplaat-op-maat uit titanium ontwikkeld die bijzonder infectiebestendig blijkt te zijn.

“De dunne titaniumplaat, of CeTi, wordt via CT-scandata op maat van de patiënt 3D-geprint. In de poreuze titaniumboord wordt tijdens de operatie ook een pasta van calciumfosfaat aangebracht, waardoor die biologisch ingroeit. Hierdoor daalt niet alleen het risico op infecties, maar geeft het implantaat, in vergelijking met andere types schedelplaten, minder risico op schedelbreuken bij impact”, zo staat in het persbericht op de website van UZ Brussel.

Acht patiënten kregen al zo’n plaat ingeplant, met succes, en dus is het maar een kwestie van tijd voor élke craniotomie met een CeTi zal gereconstrueerd worden, zegt professor Maurice Mommaerts van UZ Brussel.

Bron:
www.uzbrussel.be

Lees ook: Is die boekentas niet te zwaar?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram