Voor jou gelezen op De Standaard

Waarom de hitte niet goed is voor uw welzijn

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Voor het geval u er, met een lange droogte achter u en een hittegolf voor u, nog mocht aan twijfelen: hitte drukt op uw welbevinden. Zeg dat Nature Climate Change het gezegd heeft. Een internationale groep vorsers verzamelde de Amerikaanse en Mexicaanse zelfmoordcijfers per gemeente, en legde die over weerkaarten met de dagelijkse en maandtemperaturen.

Hun conclusie: per graad extra temperatuur (gemiddeld per maand) stijgen de zelfmoordcijfers met 0,68 procent in de VS en met 2,1 procent in Mexico.

Voor andere landen hebben ze geen cijfers, maar hun resultaten blijven consistent over heel verschillende geografische en sociaal-economische achtergronden, wat doet vermoeden dat op zijn minst de tendens klopt voor andere landen. Al is het een heel zwak effect, er zijn duidelijk véél belangrijker factoren dan warm weer.

Maar dat warm weer kan drukken op een mens, werd een week geleden ook al bevestigd door onderzoekers van de Harvard-universiteit, in het vakblad Plos Medicine. Ze namen studenten 12 dagen lang iedere ochtend denktests af. De ene groep zat op kot in een home zonder airco, de andere had meer geluk. En jawel, de mensen die het hoofd koeler konden houden, dachten ook beter en sneller. Ze hadden 13 procent kortere reactietijden en werkten 13 procent preciezer. Goed om te weten: het gaat om resultaten bij precies 44 mensen.

Elke dag dodelijke hitte
De onderzoekers weten niet waarom hitte op onze hersenen drukt. Misschien omdat het lichaam minder bloed naar de hersenen stuurt terwijl het zichzelf probeert te koelen. Of komt het door minder slaap, of uitdroging? In ieder geval is hun onderzoek niet zonder belang, menen de vorsers, want het aantal hittegolven gaat alleen maar stijgen.

Als het zo doorgaat met de klimaatopwarming, krijgt Panama tegen 2100 elke dag van het jaar te maken met dodelijke hitte, waarschuwde Nature Climate Change een goed jaar geleden al.

En de wetenschap weet ook te melden hoe een mens zoal doodgaat aan de hitte. Als u opwarmt, vloeit er meer bloed naar uw huid om daar af te koelen, waardoor er elders bloedtekort kan ontstaan. Uw celchemie raakt uit evenwicht. Dat doet uw darmwand begeven, waardoor de darminhoud in uw bloed terechtkomt en uw immuunsysteem in overdrive gaat. Waarop de bloedstolling op hol slaat. Al dat gif en de ontstekingsstoffen maken spiercellen kapot, die myoglobine lekken. Wat uw nieren, longen en lever niet aankunnen. Elk van die dingen kan een levensnoodzakelijk orgaan doen uitvallen, in 27 combinaties, schrijven de auteurs in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

En ze waarschuwen dat de temperatuurstijging van nog niet eens 1 graad in het jongste decennium de sterfte door oververhitting al met meer dan 2.300 procent deed stijgen. Naar nog steeds lage cijfers. Maar hou de komende dagen het hoofd toch maar beter koel. De overheid raadt alvast aan om genoeg te drinken, en zowel de warme buitenlucht als het zonlicht zo veel mogelijk buiten uw huis te houden.
 
Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180723_03628277


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram