Hormoonverstorende stoffen nestelen zich in hersenen

123-hers-vergrootgl-10-17.jpg

nieuws

Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen, die veel voorkomen in plastics, blijken zich in specifieke delen van het menselijk brein te kunnen nestelen, met name de hypothalamus en in de witte hersenmassa. Dit blijkt uit een internationale onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat gepubliceerd werd in het vakblad International Journal of Environmental Research and Public Health.

Het onderzoek toonde de aanwezigheid van fenolen en parabenen aan in witte hersenmassa en in de hypothalamus. De witte hersenmassa verbindt de grijze hersendelen met elkaar, de hypothalamus speelt een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Tot welke negatieve gevolgen dit leidt voor de gezondheid van mensen, is op dit moment nog niet precies bekend.

Hormoonverstorende stoffen komen in zo veel (plastic) producten voor, dat ze een bedreiging vormen voor de gezondheid van de gehele bevolking. Daar waarschuwde de WHO Wereld Gezondheids Organisatie jaren geleden al voor. Die waarschuwde met name voor mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van hormoonverstoorders. De EFSA (Europees agentschap voor voedselveiligheid) negeerde tot nu toe deze waarschuwingen en liet onderzoek waarop deze waren gebaseerd buiten beschouwing bij haar risico-analyse.

Volgens de onderzoekers staat nu vast dat hormoonverstoorders vanuit de bloedbaan naar omliggend (vet)weefsel kunnen worden overgedragen. Ze kunnen in het lichaam achterblijven en verdwijnen dus niet vanzelf uit het lichaam door de stofwisseling, zoals tot nu toe werd aangenomen. 

Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram