Waarom ventileren niet helpt als u in huis rookt

123-roken-huis-ventilatie-sigar-10-17.jpg

nieuws

Van 13 tot 17 november 2017 heeft de actieweek 'Gezond Binnen' opnieuw plaats. Thema dit jaar is: 'Woon gezond, samen naar een rookvrij huis'. De actieweek loopt samen met de campagne "Binnen roken is nooit oké" van Kom op tegen Kanker. 

Passief roken is in Vlaanderen de belangrijkste milieufactor in huis voor het verlies van gezonde levensjaren. In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen nog elke dag in de tabaksrook. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden (luchtwegaandoeningen, oorontstekingen...). Baby's hebben meer kans om te sterven door wiegendood.

Veel ouders weten dat meeroken ongezond is en nemen al maatregelen. Alleen zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat u er iets van merkt: in de lucht, op de meubels, het speelgoed. Rook dus enkel buiten.

Misverstand 1: goed ventileren in huis en auto is voldoende
Veel rokers denken dat het helpt om het huis of de auto te verluchten. Ze zetten de ramen open na het roken, roken onder de dampkap of aan het open raam of aan de buitendeur of ze laten de dampkap draaien. Ook (geur)kaarsen branden, een luchtververser of -reiniger helpen helemaal niet om de schadelijke stoffen van het roken te verdrijven.

Een deel van de giftige stoffen van de tabaksrook blijft altijd in huis aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij roken met open raam de tabaksrook van één sigaret zich urenlang in de kamer verspreidt. Roken met het raam of de deur open kan er ook voor zorgen dat de rook onmiddellijk tot bij de niet-rokers teruggeblazen wordt.

Er is geen enkele manier en geen enkel niveau van ventilatie die meeroken verhindert. De enige manier om het verspreiden en neerslaan van tabaksrook te vermijden is als roker het huis te verlaten, de deur helemaal te sluiten en buiten te roken.

Misverstand 2: ik ga in een andere kamer roken, dat is niet schadelijk voor de kinderen
Het is een groot misverstand te denken dat roken in huis niet schadelijk is als de kinderen de rook niet rechtstreeks inademen. Roken in een andere kamer of in een kamer waar de kinderen nooit mogen komen: het helpt niet. Roken als de kinderen in bed liggen of roken als de kinderen er niet bij zijn, ook dat baat niet.

De rookdeeltjes gaan van de ene kamer naar de andere. Zelfs al wordt er in een aparte kamer gerookt met de deur gesloten. De rook blijft lang hangen in de kamer waar gerookt wordt, en verspreidt zich over het hele huis als de deuren open en dicht gaan.

Misverstand 3: de kinderen zijn niet thuis, nu kan het geen kwaad om in huis te roken
Rokers denken vaak dat het geen kwaad kan om te roken als de kinderen naar school zijn of buiten spelen. Maar de schadelijke effecten zijn ook dan niet te vermijden. De rook blijft in huis. De schadelijke stoffen blijven in de lucht hangen en slaan neer op vloeren, meubelen, gordijnen, kleren en speelgoed.

Misverstand 4: ik rook niet zo vaak in huis, niet erg dus
Minder roken in huis is ook geen oplossing. Want er is geen veilige grens voor blootstelling aan tabaksrook. Elke hoeveelheid is schadelijk.

Meer info
http://www.nooitbinnenroken.be/


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram