Vlaamse overheid lanceert warmteactieplan

123-logo-warme-dagen-05-17.jpg

nieuws

De meeste mensen lopen geen risico met extreme warmte indien ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ook baby's en jonge kinderen zijn extra gevoelig voor uitdroging.
Het Vlaams warmteactieplan tekent de krijtlijnen uit wanneer en op welke manier kwetsbare doelgroepen en professionals die werken naar deze doelgroepen geïnformeerd en gewaarschuwd worden in verband met warmteperiodes. Er worden eveneens handvaten geboden aan professionals om preventieve acties te ondernemen om gezondheidseffecten ten gevolge van erg warme dagen te voorkomen.
Het warmteactieplan bestaat uit verschillende fases die (kunnen) worden aangekondigd. De eerste fase is de waakzaamheidsfase. Die loopt elk jaar van 15 mei tot en met 30 september en vraagt de beroepssectoren om zich voor te bereiden op eventuele warmteperiodes en/of ozonpieken. Intermediairs die werken naar kwetsbare groepen, zoals gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen krijgen dan een herinnering om waakzaam te zijn tijdens warme zomerdagen. Zijn er warme dagen op komst, dan zullen intermediairs sneller dan vroeger een waarschuwing krijgen en tips over hoe om te gaan met de warmte. 

Een nieuwe campagne “warme dagen” roept iedereen op om ook bij warm weer voor elkaar te zorgen, met extra aandacht voor ouderen, zieken, alleenstaanden of kinderen.
De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. 


Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram