Voor jou gelezen op De Standaard

Tien tips om de hitte te overleven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Vakantiegangers en zonnekloppers genieten ten volle van de zon. De komende dagen wordt het puffen en zweten bij temperaturen boven 30 graden. Maar hoe wapenen we ons het best tegen de hitte? Enkele tips.

1. Warm douchen voor het slapengaan

Klinkt een hele nacht woelen u bekend in de oren? Voor het slapengaan kunt u dan het best een warme douchen nemen, die helpt om de bloedvaten open te zetten. Plaats voor het slapengaan ook een ventilator voor een open raam, deze zal de koelere buitenlucht naar binnen blazen.

Vermijd fysieke inspanningen voor u gaat slapen. Om snel af te koelen kan u ook nog een natte handdoek of washandje op het hoofd leggen of gedurende twee minuten koud water over uw polsen laten lopen.

2. Sporten met mate 

Op warme dagen laat u het best uw loopschoenen thuis. Wie gaat sporten bij temperaturen boven de 28 graden loopt meer risico op hartkrampen of een hitteslag. Vermijd sowieso hevige inspanningen tussen 11 en 17 uur. Als u toch gaat sporten, zoek dan de schaduw op en drink voldoende water.

3. Pikant en/of licht eten

Ook al heeft u misschien niet veel honger in deze hitte, toch is het belangrijk dat u goed blijft eten. Paradoxaal genoeg kan pikant eten u helpen afkoelen. U gaat er namelijk meer door zweten waardoor uw lichaamstemperatuur daalt. Geen zin in pikant? Kies dan voor frisse salades en fruit dat veel water bevat, zoals aardbeien en meloen.           

4. Blijven drinken (maar geen bier of limonade)

Om goed gehydrateerd te blijven drinkt u het best de hele dag door water, minstens twee liter per dag. Aangezien we in deze hitte meer zweten dan normaal, is het nodig om onze vochtbalans op peil te houden.

Drinkt u het best een ijskoud drankje of eerder een kopje thee of een koffie? Warme dranken helpen tegen de hitte want ze zetten het afkoelingsproces van uw lichaam sneller in gang. Koude dranken hebben een kort verfrissend effect, maar koelen daarentegen niet af.

Een glas wijn of bier is niet ideaal want alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Daardoor kunt u hoofdpijn krijgen. Ook suikerrijke dranken hebben een lastige bijwerking: het lichaam warmt zich namelijk op waneer het calorieën en suikers moet afbreken.

5. Truien en losse T-shirts zijn uw vrienden 

Kledingkeuze is belangrijk bij warm weer: draag lichte loszittende kledij en kies voor natuurlijke stoffen als katoen of linnen. Buiten draagt u best een hoofddeksel, zoals een pet of een hoedje. Hoeden met een brede randbeschermen het best tegen de zon. Wie een trui meeneemt, zal verbaasde bllikken krijgen maar weet tenminste wat hij kan tegen ruimtes waar de airconditioning overuren draait.

6. Ramen en deuren op de juiste momenten sluiten

Houd ramen, gordijnen en rolluiken gesloten tussen zonsopgang en zonsondergang. Zodra het ’s avonds buiten afkoelt, kan u ze weer openen. Doe het licht zo weinig mogelijk aan en schakel alle elektrische apparaten uit, want die produceren warmte. 

7. Dutjes doen wanneer je zwanger bent 

Voor zwangere vrouwen kan de hitte extra vermoeiend zijn. Probeer inspanningen zo veel mogelijk te beperken en doe overdag dutjes. Zwangere vrouwen hebben ook meer nood aan hydratatie, dus een extra glas water drinken kan geen kwaad.  

8. Extra zorg dragen voor ouderen 

Oudere mensen vormen een kwetsbare groep tijdens warme dagen. Vorig jaar vielen er tijdens een hittegolf in juni zeventien procent meer doden bij 85-plussers dan verwacht, volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Ga daarom langs bij ouderen die alleen wonen en bied hen hulp aan. Vooral zij moeten fysieke inspanning zo veel mogelijk vermijden en voldoende water drinken.

9. Kinderen in de schaduw houden 

Ook kinderen hebben extra bescherming nodig. Houd hen zo veel mogelijk in de schaduw en maan hen aan om voldoende te drinken. Smeer uw kind in met zonnecrème en herhaal dit om de twee uur. Laat uw kind nooit, ook niet voor enkele minuten, achter in een geparkeerde wagen of een andere warme plaats.

10. Wandelen in het bos met de hond 

Ook huisdieren ondervinden veel last van de warmte. Daarom is het belangrijk om niet alleen voldoende drinkwater voor uzelf te voorzien, maar ook voor uw huisdier. Uw hond kan u het best niet uitlaten op het heetst van de dag. Ga bij voorkeur in het bos wandelen en pas of met asfaltwegen, die kunnen namelijk te heet worden voor de pootjes van uw huisdier. Naaktkatten en dieren met een witte vacht verbranden gemakkelijk en moeten ingesmeerd worden met zonnecrème.

Artikel uit De Standaard


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram