Ook kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling is gevaarlijk voor ouderen

Laatst bijgewerkt: januari 2018
123-PM10-fijnstof-milieu-01-18.jpg

nieuws

Zelfs kortdurende blootstelling aan lage niveaus luchtvervuiling en fijnstof  – beneden de wettelijke norm voor PM2,5 van 25 microgram per kubieke meter  -  is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor 65-plussers. Dat blijkt uit de resultaten van een computermodel van de universiteit van Harvard gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA. 

Een onderzoeksteam vergeleek met een computermodel de sterfdatum van 22 miljoen Amerikaanse 65-plussers in de periode 2000-2012 met de gegevens over fijnstof (PM2,5, deeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer) en ozon gedurende diezelfde periode. Er bestond een duidelijk verband tussen de hoeveelheid fijnstof en de kans op overlijden van 65-plussers op de dag daarna. Een stijging van de fijnstofconcentratie met 10 microgram per kubieke meter deed het sterftecijfer met 1 procent toenemen. Ook een toename van de ozonconcentratie deed het aantal sterfgevallen toenemen. Het absolute risico op overlijden bedroeg 1,6 per miljoen per dag bij een verhoogd PM2,5 en 0,66 per miljoen bij een verhoogd ozongehalte 


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram