Minder extra overlijdens ondanks hete zomer

123-zon-licht-lucht-03-17.jpg

nieuws

De zomer van 2018 kende twee lange periodes met hoge temperaturen. Tijdens deze warme periodes registreerde Sciensano minder extra overlijdens dan verwacht. Het is echter nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over het totaal aantal (extra) overlijdens tijdens de volledige zomer van 2018.

Op basis van de voorbije jaren kan geschat worden hoeveel mensen er zullen sterven tijdens de zomer (de zogenaamde verwachte overlijdens). Als er in werkelijkheid meer mensen sterven dan verwacht, dan spreekt men van oversterfte of extra overlijdens. Deze extra overlijdens komen vaak voor tijdens (of 1 tot 3 dagen na) warme periodes, of periodes met hoge ozonconcentraties.

Omwille van de hoge temperaturen en ozonconcentraties deze zomer, hadden wetenschappers verwacht om veel extra overlijdens waar te nemen. In werkelijkheid bleef tot nu toe de oversterfte echter beperkt:
• Tijdens de eerste periode werden 3206 overlijdens verwacht, terwijl er in werkelijkheid 3408 geregistreerd werden op 12 dagen, dus 202 extra overlijdens (of een zwakke oversterfte van 6,3%)
• Tijdens de tweede periode werden 5491 overlijdens verwacht, terwijl er in werkelijkheid 6193 geregistreerd werden op 21 dagen, dus 702 extra overlijdens (of een matige oversterfte van 12,7%).

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect van de volledige zomer van 2018 op het aantal overlijdens. Daarvoor zijn meer diepgaande analyses nodig na de zomer. Bovendien beschikt Sciensano nog niet over de specifieke doodsoorzaken, waardoor het niet mogelijk is om te bepalen wat nu specifiek de oversterfte heeft veroorzaakt.

Toch opletten bij hoge temperaturen of ozonpieken
Het is niet omdat op het eerste zicht de oversterfte deze zomer beperkt bleef, dat dit een vrijgeleide is om zwaar te gaan sporten tijdens een ozonpiek of hoge temperaturen, of het flesje water thuis te laten. 

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram