Op welke temperatuur moet je wassen?

unsplash_wasmachine_2023.jpg

dossier Op vuile kleren huizen miljoenen bacteriën, huismijten en schimmels. Om die te elimineren zou je minimaal op 60 graden moeten wassen, maar dat is voor veel kleren veel te heet en bovendien verbruik je op die manier ook veel meer energie. Hoe was je dan best je kleren?

Lees ook: Hoe was je lakens perfect zacht en schoon?

Tips bij het wassen

  • Ten eerste hoef je je niet te veel zorgen te maken over de bacteriën en andere micro-organismen in je was. Meestal zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid, althans niet voor gezonde mensen. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je er ziek van zult worden.
  • Voor mensen met een verminderde immuniteit (bijvoorbeeld hiv-patiënten, fragiele zieken of ouderen, baby’s...) past wel enige voorzichtigheid.
  • Was babykleding (inclusief luiers, inlegvliezen enz.) en spullen die afkomstig zijn van of bestemd zijn voor zieke mensen (beddengoed, zakdoeken, handdoeken, ondergoed...) daarom best op 60 graden.
  • Het is overigens een goed idee om alles wat je in de keuken, de badkamer en de slaapkamer gebruikt (handdoeken, beddengoed, schoteldoeken, enz.) geregeld op 60 graden te wassen. Ook ondergoed was je het best geregeld op 60 graden.
  • Bij een allergie voor huisstofmijt moet je het beddengoed zeker één keer om de vier à zes weken op 60 graden wassen om de mijten te doden.
  • Mensen met voetschimmel of zogenaamde ‘zwemmerseczeem’ (Tinea pedis) wassen hun sokken het best op 60 graden. Ook bij andere schimmelinfecties (bijvoorbeeld van de hoofdhuid) moet je de kledij die mogelijk in aanraking is geweest met de schimmels en het beddengoed wassen op 60 graden.
  • Ook bij een besmetting met schurft of schaamluis moeten alle kleren, beddengoed en knuffeldieren gewassen worden op 60 graden.
  • Hoe sneller de was droogt, hoe minder kans micro-organismen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Haal de was dus zo snel mogelijk uit de machine en stop ze meteen in de droogkast of hang ze op op een warme plek. Als het weer het toelaat droog je de was het best buiten in de zon.
  • Als je meestal op 30 of 40 graden wast, is het aan te raden om de machine af en toe (minstens eens per drie maanden) op 90 graden leeg te laten draaien (zonder was en uiteraard zonder zeep) om de machine te reinigen en bacteriën en zeepresten te verwijderen.

Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

Bronnen:
https://www.housedigest.com
https://www.which.co.uk


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram