Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

123-huisstofmijt-matras-microsc-08-16.jpg

nieuws Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Naar schatting is zowat 10 % van de bevolking allergisch voor huisstofmijt.

Huisstofmijten zijn kleine voor het oog onzichtbare spinachtigen die in huis voorkomen, vooral in de slaapkamer. Ze voeden zich vooral met huidschilfers en houden van een warme, vochtige en stoffige omgeving, huidschilfers en leven graag in het donker. Bij huisstofmijtallergie is het dan ook belangrijk hygiënische maatregelen te nemen.

Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Het zijn vooral de uitwerpselen die we als stofdeeltjes inademen zijn de oorzaak van de huisstofmijtallergie. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid niet op.

Symptomen van huisstofmijtallergie
Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts (allergische rhinitis), maar ze komen vrijwel het hele jaar voor. ’s Morgens zijn de allergiesymptomen meestal het ergst, omdat je dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten.
• loopneus of verstopte neus
• rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel, gezwollen oogleden
• vaak niezen
• kriebelhoest
• benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid
• hoofdpijn
• vermoeidheid en lusteloosheid
• astma: mensen die astma en een huisstofmijtallergie hebben, hebben meer astmatische klachten wanneer ze in een omgeving met meer huisstofmijtallergenen vertoeven.
• Huiduitslag, eczeem

Onderzoeken van huisstofmijtallergie
De huisarts of specialist kan via een bloedtest (RAST-test) of een huidpriktest een huisstofmijtallergie vaststellen.
Bij een bloedtest worden antistoffen (IgE-antistoffen) in het bloed opgespoord die ontstaan in reactie op de allergenen van de huisstofmijt en die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie.

Bij een priktest wordt een allergische reactie opgewekt door een druppel allergeen op de huid van de onderarm aan te brengen. Met een priklancetje wordt door de druppel heen geprikt. Na 15-30 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een rood bultje ontstaan dat een beetje kan jeuken. 

Lees ook: Allergietest voor huisstofmijt via de neus


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram