Voorhuidhygiëne: hoe was ik mijn penis?

123_man_douche_voeten_tenen_2022.jpg

dossier

De eikel van de penis wordt beschermd door een dun, rekbaar stukje huid: de voorhuid. Die zit aan de onderkant met een riempje (het frenulum) vast aan de penis. Onder de voorhuid vindt talgafscheiding (smegma-vorming) plaats. Dat smegma, ook wel voorvocht genoemd, zorgt ervoor dat de voorhuid goed over de eikel kan schuiven. Als de voorhuid van de penis niet regelmatig wordt schoongemaakt, hoopt het smegma zich op. Aangezien er vaak ook wat urine achterblijft onder de voorhuid, kan dat leiden tot een onaangename geur, jeuk, roodheid, irritaties, ontstekingen en infecties. Om dit te voorkomen, is een goede hygiëne belangrijk. 

Lees ook: Circumcisie (besnijdenis)

Hoe moet je je penis wassen?

  • Schuif de voorhuid zover mogelijk naar achteren, zodat de eikel bloot komt te liggen. Elke jongen en man ouder dan 5 jaar moet de voorhuid kunnen terugtrekken. Lukt dit niet, dan bespreek je dat best met de dokter.
  • Maak de eikel en voorhuid schoon met lauw water. Als je zeep gebruikt, spoel de zeepresten dan goed weg na het wassen. Gebruik ook niet te veel zeep, want dat kan de klachten juist verergeren. Wil je per se zeep gebruiken, ga dan voor een pH-neutrale zeep en vermijd geparfumeerde was- en douchegels.
  • Droog na het douchen of baden de eikel en voorhuid goed af en schuif de voorhuid terug.

Lees ook: Fimosis: wat als je kind een vernauwde of te strakke voorhuid heeft?


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram