Fimosis: wat als je kind een vernauwde of te strakke voorhuid heeft?

dossier

Men heeft lang gedacht dat het om hygiënische redenen nodig was om de voorhuid van een kind tijdens het wassen naar achteren te trekken om zo te vermijden dat de voorhuid aan de eikel kleeft (fimosis). Het terugtrekken van de voorhuid bij een kind is echter totaal onnodig.

Lees ook: Hoofdpijn en migraine bij kinderen

Waarom moet je de voorhuid niet over de eikel trekken bij een kind?

"Fimosis, dat is het vastkleven van de voorhuid aan de eikel, is fysiologisch bij zuigelingen. Deze verkleving verdwijnt geleidelijk gedurende de eerste drie levensjaren. Het is dus normaal dat de voorhuid tot die leeftijd te straks is," zegt pediater Dr Jacques Lombet. "Er is dus geen reden om het kind te forceren om de voorhuid naar achteren te trekken. Dit kan zelfs leiden tot verwonding van de voorhuid en een litteken veroorzaken waardoor het terugtrekken nog moeilijker wordt in de toekomst. De groei van de eikel en de kleine erecties, die vanaf de eerste levensmaanden optreden, zorgen in de loop van de maanden voor een geleidelijke versoepeling en verbreding van het huidkapje.

Lees ook: Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?

Is het nodig om de voorhuid over de eikel te trekken bij het wassen?

123-jongen-bad-kind-25-02-22.jpg
Het is inderdaad hygiënischer voor een tiener of een volwassene om de voorhuid terug te trekken om de eikel te kunnen schoonmaken, maar voor een kleine jongen is dat niet nodig. Een standaard verzorging van zijn penis en billen bij elke verschoning en elk bad is meer dan voldoende.

Wat als de voorhuid van mijn kind rood ziet?

De enige mogelijke zorg is dat fimosis kan leiden tot urineweginfecties of infecties van de eikel. Deze infecties veroorzaken roodheid, etterende afscheiding, ongemak en jeuk aan de eikel. Om een geïrriteerde en rode voorhuid te behandelen, reinig je gewoon het topje van de penis met antiseptische kompressen. Je hoeft je geen zorgen te maken zolang de infectie niet telkens terugkomt.

Lees ook: Hoeveel tandpasta hebben volwassenen en kinderen nodig om hun tanden goed te poetsen?

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Als de problemen aanhouden, kan de arts na drie jaar voorstellen om gedurende enkele weken een zalf met corticoïden aan te brengen, die men ook voor eczeem gebruikt, om de huid van de voorhuid zachter te maken. Het is normaal dat er een witachtige vloeistof afgescheiden wordt. Besnijdenis zal men alleen voorstellen als er geen verbetering is.
  • Bij terugkerende balanitis (voorhuidontsteking) en/of infecties van de urinewegen moet men corticosteroïdzalf of besnijdenis overwegen.
  • In zeldzame gevallen bevindt de urineopening zich niet in het uiteinde van de penis, maar aan de achterkant. In dit geval loopt de urinestraal niet in lijn met de as van de penis. Dit is een misvorming van de urinebuis (kanaal tussen de blaas en de buitenwereld) die men vaak operatief moet corrigeren. Een consultatie bij een uroloog is daarom aangewezen.

Lees ook: Een vernauwde voorhuid: besnijdenis niet altijd nodig

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.henw.org


auteur: Aurélia Dubuc, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram