10 tips voor de preventie van terugkerende urineweginfecties bij vrouwen

123-h-blaasonst-urineweginfect-02-19.jpg

nieuws

Een blaasontsteking/urineweginfectie wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door bacteriën die daar niet thuishoren. Vaak betreft het een soort die vooral in de darm leeft of rond de urinebuis voorkomt. 

Men spreekt van een recidiverende infectie bij drie of meer periodes van urineweginfecties per jaar. Men schat dat 3 procent van de volwassen vrouwen drie of meer ongecompliceerde urineweginfecties per jaar doormaakt.

Tien tips ter preventie

  1. Veel drinken (2 tot 3 liter per dag). Door uw blaas veel te spoelen, krijgt u die bacteriën het snelst weer weg.
  2.  Op geregelde tijdstippen plassen om zo de bacteriën uit te plassen. Urine ophouden voor lange tijd zorgt ervoor dat bacteriën, die zich snel vermenigvuldigen, kunnen leiden tot een blaasinfectie. Probeer om de 3 à 4 uur te plassen en ook voor het slapengaan.
  3. Plas de blaas helemaal leeg zodat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen in achtergebleven urine.
  4. Toilethygiëne: Veeg na het plassen altijd van voren naar achteren schoon en nooit andersom, want dan veegt u juist de veroorzakers van een blaasontsteking in de vagina of de urinebuis.
  5. Sommige maatregelen bij seks kunnen mogelijk de terugkeer van een urineweginfectie verminderen.
    • Drie of meer keren coitus per week geeft meer risico op een urineweginfectie.
    • Het is aangeraden de genitale streek goed te wassen voor en na de coïtus.
    • Voor en na de coïtus goed leegplassen.
    • Vermijd seks met veel verschillende partners.
    • Vrouwen die na coïtus vaak een urineweginfectie hebben, kunnen na elke coïtus een antibioticum nemen (50 of 100 mg nitrofurantoïne). Het antibioticum moet binnen de twee uur na de coïtus worden genomen. 
  6. Vrouwen die geregeld een blaasontsteking hebben, gebruiken beter geen pessarium of diafragma en geen condoom met spermiciden.
  7. Gebruik beter geen producten die huidirritatie kunnen veroorzaken zoals vaginale crèmes en lotions, deodorant sprays of zepen… Ze kunnen de opening van de urinebuis kwetsbaarder voor bacteriën maken. 
  8. Bij herhaalde urineweginfecties na de menopauze kan uw arts vaginaal toe te dienen oestrogenen voorschrijven. Dit vermindert het aantal recidieven. Bij jongere vrouwen is eenzelfde effect niet aangetoond. Orale oestrogenen hebben geen effect, zowel bij pre- als postmenopauzale vrouwen.
  9. Uw arts kan preventief een antibioticum voorschrijven (nitrofurantoïne). U moet dan elke avond voor het slapengaan en na de laatste plas één of twee tabletten innemen. De preventieve kuur duurt 6 tot 12 maanden, dan wordt opnieuw bekeken of het nog nodig is. Het aantal infecties daalt hierdoor drastisch. 
  10. Vermijd strakke kleren en draag katoenen ondergoed.

    Er is weinig bewijs dat veenbessensap preventief werkt tegen urineweginfecties en daarom wordt het niet aangeraden. Er is ook weinig bewijs voor intravaginaal of oraal gebruik van lactobacillus probiotica en oraal gebruik van d-mannose. 

Lees ook: Blaasontsteking (cystitis): symptomen, oorzaken en behandeling

Bron
https://domusmedica.be/sites/default/files/Richtlijn%20Cystitis%20bij%20de%20vrouw_0.pdf


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram