Wat zegt je urine over je gezondheid?

dossier We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast. 

Lees ook: Urinetest toont of je wel juist eet

Betekenis kleur urine

  • Gezonde urine is lichtgeel van kleur. Dat betekent dat je genoeg water drinkt en dat je lichaam goed gehydrateerd is. Is het donkergeel? Dan moet je dus meer drinken.

  • Is de urine oranje of karamelkleurig? Dan neem je misschien medicatie die rijk is aan B2? Is dat niet het geval, dan kan het raadzaam zijn om een dokter te raadplegen, omdat oranjekleurige urine kan wijzen op een probleem met je lever of galblaas.

  • Is de urine eerder roze of rood, en heb je geen rode bieten, rabarber, bosbessen of andere producten gegeten die de kleurverandering kunnen veroorzaken? Dan kan het zijn dat er bloed in je urine zit, wat duidt op een mogelijke nierinfectie, urineweginfectie of prostaataandoening.

  • Oogt de urine wat blauw of groen? Ook dat kan liggen aan voedingsmiddelen of medicijnen die je inneemt. Maak je je zorgen? Dan ga je beter op consultatie.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Urine: troebel of helder

Urine is normaal helder. Als de urine (erg) troebel is, is dat waarschijnlijk te wijten aan de aanwezigheid van urinezuurkristallen of bacteriën, veroorzaakt door een urineweg- of nierinfectie. Lijkt de urine ook wat te schuimen zonder krachtig te plassen? Ook dat kan wijzen op een nierprobleem. 

Betekenis geur urine

Over het algemeen heeft urine geen bijzondere geur. Ruikt je plas naar ammoniak? Dan kan dat te wijten zijn aan een urineweginfectie, en dan is het belangrijk om meer water te drinken. Als je pipi naar suiker ruikt, kan het zijn dat je diabetes hebt. Doet de geur je denken aan zwavel? Dan heb je misschien net asperges, vis, knoflook of uien gegeten? Ook vitamine B6-supplementen kunnen een zwavelgeur geven.

Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Hoe vaak plassen per dag?

Dat hangt af van persoon tot persoon, maar gemiddeld is dat zo’n 8 keer per dag. Cafeïne, alcohol en bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je meer moet gaan. Ook zwangere vrouwen en oudere mensen moeten vaker plassen. Merk je op dat je plots veel meer moet plassen, zonder directe aanleiding? Of heb je het vaak het gevoel dat je moet plassen, en ben je soms te laat aan het toilet? Dan heb je misschien last van urine-incontinentie of een overactieve blaas. Blijf er niet mee zitten, raadpleeg een arts voor een urineonderzoek

Lees ook: Hoe vaak zou je moeten plassen per dag?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram