urineonderzoek

Chemisch, fysisch, of microscopisch onderzoek van urine. Routine urineonderzoek bestaat meestal uit het uitvoeren van chemische screening tests, met inachtneming van een ongewone kleur of geur, screening op bacteriën in de urine, en onderzoek van het microscopisch sediment .

Wat zegt je urine over je gezondheid?

Wat zegt je urine over je gezondheid?
dossier 21/06/2024

We denken meestal geen twee keer na voor we het toilet doorspoelen, maar je urine vertelt veel over hoe het met je gezondheid is gesteld. Niet alleen de kleur van de urine is belangrijk, maar ook de geur en hoe vaak je plast.

lees meer »

Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine
dossier 15/09/2023

Urine is eigenlijk een weerspieling van wat je gegeten hebt, en wijst dus niet noodzakelijk op een gezondheidsprobleem. Al kan stinkende urine ook een alarmsignaal zijn. Wanneer neem je best contact op met een arts?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Urinetest toont of je wel juist eet

Urinetest toont of je wel juist eet
nieuws 6/07/2020

Een internationale groep wetenschappers heeft een urinetest ontwikkeld die niet alleen de kwaliteit van je eetgewoonten vaststelt, maar ook nagaat of je voedingspatroon wel het juiste is voor je specifieke metabolisme.

lees meer »

Blaaskanker opsporen in urine

Blaaskanker opsporen in urine
nieuws 9/09/2019

Bij mensen met blaaskanker is het risico op herval groot. UZ Antwerpen werkt aan een nieuwe methode om de ziekte op te sporen via biomerkers in de urine. Dat is comfortabeler voor de patiënt en de arts kan de evolutie beter opvolgen.

lees meer »

Verband tussen ftalaten (weekmakers) en miskraam

Verband tussen ftalaten (weekmakers) en miskraam
nieuws 2/10/2015

Volgens wetenschappers van Peking University verhoogt blootstelling aan ftalaten tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam tussen de vijfde en dertiende week. Ftalaten of weekmakers zijn stoffen die onder meer gebruikt worden om plastic elastisch te maken.

lees meer »

Meten bij kinderen is niet altijd weten

Meten bij kinderen is niet altijd weten
nieuws 20/08/2014

Binnen de kindergeneeskunde zijn veelgebruikte metingen en procedures vaak onprecies en amper nuttig. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen in het Amalia kindercentrum van Isala (Zwolle).

lees meer »

Hoe verloopt een soa-onderzoek?

Hoe verloopt een soa-onderzoek?
nieuws 9/08/2013

Een soa-onderzoek is een combinatie van een onderzoek van de geslachtsorganen, een uitstrijkje van de afscheiding uit de vagina, penis of anus, een bloedonderzoek en urineonderzoek.

lees meer »

Sporters kregen doping binnen via vlees

nieuws 9/05/2013

Het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt kan van invloed zijn op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Groeibevorderaars afkomstig uit vlees zijn aangetroffen in de urine van meer dan honderd voetballers,

lees meer »

Onveilige seks? Laat u testen op SOA

Onveilige seks? Laat u testen op SOA
nieuws 6/08/2012

Er zijn opnieuw meer mensen in ons land besmet met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zoals syfilis of chlamydia. Specialisten hebben het over een stijging met 10 tot 15 procent.

lees meer »

Een blaasontsteking: wanneer naar de arts?

nieuws 16/03/2011

Een blaasontsteking is vervelend en pijnlijk, maar is over het algemeen onschuldig en zeer goed te behandelen. Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan echter een ernstiger ontsteking van de nieren ontstaan.

lees meer »

Nieuwe urinetest spoort prostaatkanker beter op

nieuws 6/09/2003

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen hebben een nieuwe test ontwikkeld om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen. Het gaat om een urinetest, die betrouwbaardere resultaten geeft dan de bloedtest waarmee de PSA-waarde wordt gemeten.

lees meer »

Drugs en urinetesting. De grote vraagtekens.

nieuws 26/06/2003

De laatste jaren is steeds meer te doen over het testen op sporen van drugs in het bloed en in de urine. De Druglijn krijgt over dit onderwerp steeds meer vragen.Er is nu een folder die een beknopt antwoord op de meest gestelde vragen biedt.

lees meer »

Drugs en urinetesting: inhoud folder

dossier 26/03/2003

Meer en meer ouders overwegen om de urine van hun kinderen op drugs te testen. Vaak duiken daarbij heel wat vragen op. 'Waar kan ik zo'n test kopen? Hoelang zijn drugs terug te vinden in de urine?'

lees meer »

Nieuwe test test hartrisico vrouwen

nieuws 11/07/2001

Het risico op hart- en vaatziekten bij oudere vrouwen kan in de toekomst worden bepaald met een eenvoudige urinetest die werd ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Utrecht.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram