Verband tussen ftalaten (weekmakers) en miskraam | gezondheid.be

Verband tussen ftalaten (weekmakers) en miskraam

123-urine-oz-labo-09-15.jpg

nieuws Volgens wetenschappers van Peking University verhoogt blootstelling aan ftalaten tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam tussen de vijfde en dertiende week. Ftalaten of weekmakers zijn stoffen die onder meer gebruikt worden om plastic elastisch te maken. Ze zitten niet alleen in plastic, maar ook in cosmetica, eetverpakkingen, inkt en lijm.

De onderzoekers maten de reststoffen van ftalaten in de urine van meer dan driehonderd zwangere vrouwen. Daarbij werd de urine van 132 vrouwen die een miskraam hadden gehad vergeleken met de urine van 172 gezond zwangere vrouwen. Er werd op acht reststoffen getest. De vrouwen die een miskraam hadden gehad, hadden hogere concentraties van de reststoffen diethylftalaat (DEP), di-isobutylftalaat (DiBP) en Dibutylftalaat (DnBP) uit.
Alhoewel op basis van een dergelijk onderzoek niet kan aangetoond worden dat er een oorzakelijk verband is tussen ftalaten en miskraam, gaat het volgens de onderzoekers om een sterk statistisch verband.

Environmental Science & Technology
http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2015/acs-presspac-september-2-2015/exposure-to-phthalates-could-be-linked-to-pregnancy-loss.html


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.