Analyse van urine toont risico op ouderdomsgerelateerde ziekten

123-labo-urinestaal-02-18.jpg

nieuws Onderzoekers van Universiteit Hasselt en KU Leuven zijn erin geslaagd om in urinestalen eiwitten te identificeren die inzicht geven in de biologische leeftijd. Dat opent de deur naar preventieve gezondheidszorg voor personen die vatbaar zijn voor ouderdomsgerelateerde ziektes zoals hart- en vaatziekten en botontkalking


“Niet iedereen is biologisch even oud als hun chronologische leeftijd. Jonge personen kunnen biologisch beduidend ouder zijn dan hun leeftijd aangeeft of omgekeerd oudere personen kunnen lang een jongere biologische leeftijd aanhouden. Dit komt onder meer door de impact van omgevingsfactoren of levensstijl”, zegt prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt). “Door urinestalen in bevolkingsstalen te analyseren konden we 54 eiwitfragmenten terugvinden die weerspiegelen of bepaalde organen slecht functioneren, zelfs in een stadium waarin een persoon nog schijnbaar gezond is. Noem het gerust een urinaire verouderingsklok”, voegt dr. Dries Martens (UHasselt) eraan toe. Zo stelden de onderzoekers bijvoorbeeld vast dat bij patiënten met diabetes, nierziekten of een recente COVID-19-infectie de verouderingsklok hoger stond dan de werkelijke chronologische leeftijd. 

Preventieve behandeling

“Er is nog meer onderzoek nodig om de bevindingen die we nu in groepspopulaties hebben gedaan te kunnen toepassen op het individueel niveau van een persoon. Maar deze inzichten zijn een mooie stap naar preventieve gezondheidszorg”, zegt emeritus professor Jan Staessen (KU Leuven). “In de meeste landen wordt meer dan 80 procent van het budget voor gezondheidszorg besteed aan de behandeling van ziekten. Voorkomen is beter dan genezen en meer kosteneffectief. Het klinisch toepassen van de urinaire verouderingsklok zou het mogelijk maken om de focus te verschuiven van het behandelen van vastgestelde ziekten naar hun preventie.” 
De resultaten werden recent gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Healthy Longevity.


Bronnen:
https://www.sciencedirect.com 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram