Nieuwe test test hartrisico vrouwen

nieuws Het risico op hart- en vaatziekten bij oudere vrouwen kan in de toekomst worden bepaald met een eenvoudige urinetest die werd ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Utrecht. De test bepaalt het albumine-gehalte in de urine wat een signaal zou zijn voor beginnende aantasting van de bloedvaten. Albumine wordt reeds gebruikt bij diabetici om mogelijke nierschade te ontdekken.
De Nederlandse onderzoekers analyseerden de medische gegevens van meer dan 1000 postmenopauzale vrouwen zonder symptomen van hart- en vaatziekten. Zij vonden dat de 20% vrouwen met de hoogste albumine-gehaltes in de urine gemiddeld 4,4 keer meer hart- en vaatziekten hadden dan de andere vrouwen. De onderzoekers veronderstellen dat de beschadigde bloedvaten in een zeer vroeg stadium albumine afscheiden. Of dit een signaal is van de schade dan wel of het bijdraagt tot de beschadiging van de bloedvaten wordt momenteel onderzocht.
Bron: Circulation.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram