Nefrotisch syndroom: gezwollen voeten en enkels door te veel eiwitten in de urine

In dit artikel
Nefrotisch syndroom: gezwollen voeten en enkels door te veel eiwitten in de urine

dossier

Het nefrotisch syndroom is een zeldzame nierziekte die ervoor zorgt dat het lichaam te veel eiwitten afscheidt in de urine. Daardoor krijgen patiënten zwellingen, vooral in voeten en enkels. De aandoening verhoogt ook het risico op andere gezondheidsproblemen.

Ook kinderen kunnen dit syndroom krijgen. Ze hebben dezelfde symptomen als volwassenen, maar bij hen slaat de behandeling vaak beter aan. 

Lees ook: Is het zinvol om je nierfunctie te laten testen?

Oorzaak

123M_urinestaal_nierziekte_labo_2022.jpg
In onze nieren zitten miljoenen kleine filtertjes. In normale omstandigheden filteren zij het bloed dat door de nieren stroomt en ze scheiden de stoffen die het lichaam nodig heeft van de stoffen die het niet nodig heeft. De filtertjes voorkomen dat eiwitten in het bloed (vooral albumine) in je urine terechtkomen. Die eiwitten zijn nodig om de juiste hoeveelheid vocht in je lichaam te houden.

Als de filtertjes beschadigd geraken, laten ze te veel bloedeiwitten uit het lichaam lopen, wat leidt tot het nefrotisch syndroom. Dit gaat doorgaans gepaard met andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes. De aanleiding van het nefrotisch syndroom is vaak een virale infectie waarop het afweersysteem overdreven reageert.

Lees ook: Zijn eiwitrepen gezonde snacks?

Symptomen

  • Schuimende urine door voortdurend eiwitverlies
  • Een te laag eiwitgehalte in het bloed
  • Gezwollen ogen ’s ochtends
  • Gezwollen voeten ’s avonds
  • Opgezette buik
  • Minder plassen
  • Verhoogd vetgehalte in het bloed
  • Gewichtstoename
  • Verhoogde vatbaarheid voor infecties door verlies van antistoffen
  • Eventueel een verminderde schildklierwerking

Lees ook: Oedeem: Wanneer zijn gezwollen benen, enkels en voeten gevaarlijk?

Behandeling

Welke klachten er zijn en hoe ernstig ze zijn, hangt af van de onderliggende oorzaak. Als er een virus aan de basis ligt, zal je arts dat virus behandelen. 

De klachten van het nefrotisch syndroom behandelt men met cortisone, plastabletten en bloedverdunners. Men geeft ook bloeddrukverlagers om de eiwituitscheiding tegen te gaan en cholesterolverlagers om het vetgehalte in het bloed te verminderen. Soms brengt men het eiwitgehalte in het bloed omhoog door een infuus met albumine, een eiwit dat veel voorkomt in het bloed.

Mensen met het nefrotisch syndroom krijgen ook het advies om niet te veel zout en eiwitten te eten. Door veel zout te eten, kan je namelijk nog meer vocht gaan vasthouden, en klachten kunnen erger worden. Als je veel eiwitten eet, moeten de nieren harder werken om ze te verteren. Daarom eten mensen met het nefrotisch syndroom beter niet meer dan 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.uza.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram