Sporters kregen doping binnen via vlees

nieuws Het illegale gebruik van clenbuterol in de veeteelt kan van invloed zijn op de uitslag van dopingcontroles in de sport. Groeibevorderaars afkomstig uit vlees zijn aangetroffen in de urine van meer dan honderd voetballers die deelnamen aan de wereldkampioenschappen voetbal onder de 17 jaar. RIKILT Wageningen UR analyseerde in opdracht van de wereldvoetbalbond FIFA 47 voedsel- en vleesmonsters uit de hotels waar de jonge voetballers verbleven. In 14 van deze monsters werd het middel clenbuterol aangetroffen. Ook werden 208 urinemonsters van voetballers gehuisvest in de betreffende hotels geanalyseerd. In 109 daarvan werd clenbuterol gevonden. Bij slechts 5 van de 24 teams die voor de dopingcontrole urinemonsters hadden afgegeven, werd geen clenbuterol aangetroffen. Tenminste één van deze teams was op een strikt vleesvrij dieet gezet.

Het gebruik van clenbuterol in de veeteelt is verboden in de Europese Unie. Dit verbod geldt ook voor alle vleesexporterende landen die hun vleesproducten op de markten van de EU-lidstaten willen brengen. De groeibevorderaar staat ook op de dopinglijst voor topsporters. Het onderzoek toont aan dat clenbuterol in consumptievlees grote problemen veroorzaakt als dit wordt gegeten door topatleten die geregistreerd staan bij nationale en internationale dopingcontrolesystemen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram