Urinetest toont of je wel juist eet

unsplash_ontbijt_eten_maaltijd_2020.jpg

nieuws Een internationale groep wetenschappers heeft een urinetest ontwikkeld die niet alleen de kwaliteit van je eetgewoonten vaststelt, maar ook nagaat of je voedingspatroon wel het juiste is voor je specifieke metabolisme. De test, die maar vijf minuten in beslag neemt, zou artsen en diëtisten kunnen helpen om patiënten gepersonaliseerd voedingsadvies te geven. 

Iemands voedingspatroon is van cruciaal belang voor zijn of haar gezondheid, maar de kwaliteit van eetgewoonten is heel moeilijk accuraat vast te stellen. Gewoonlijk wordt mensen gevraagd om bij te houden wat en hoeveel ze eten, bijvoorbeeld met apps of dagboeken, maar dat leidt dikwijls tot een onjuist beeld. De nieuwe technologie maakt het door een analyse van de urine mogelijk om diepgaande info te verzamelen over wat iemand echt eet en te controleren of dit wel het geschikte voedingspatroon is voor hem of haar.

Metabolieten
De onderzoekers concentreerden zich voor de test op 46 zogenaamde metabolieten, die ze opspoorden in de urine van ongeveer 1.850 Amerikanen. Metabolieten zijn stoffen die ontstaan na de vertering van voedsel en worden beschouwd als een objectieve indicator van de kwaliteit van een voedingspatroon.
De wetenschappers vonden een verband tussen de verschillende metabolieten en de soorten voedsel of voedingsstoffen die de mensen aten en dronken. Zo konden ze specifieke metabolieten koppelen aan de consumptie van bijvoorbeeld alcohol, glucose, vitamine C, rood vlees en calcium. Bepaalde metabolieten hielden verband met gezondheidsproblemen, zo worden de stoffen formiaat en natrium gelinkt aan obesitas en hoge bloeddruk.
Urine-afdruk
Op basis van de verzamelde gegevens ontwikkelden de onderzoekers de test waarmee ze de mix van metabolieten vaststelden in de urine. De technologie maakt als het ware voor iedere persoon een unieke ‘urine-afdruk’, die dan gebruikt kan worden voor dieetadvies op maat. Dat is erg belangrijk, want het metabolisme van mensen verwerkt voedsel op een heel eigen manier, die erg anders kan zijn bij verschillende personen. Met het gepersonaliseerde voedingsadvies zouden artsen en diëtisten op een gerichte manier kunnen werken aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

Aan het onderzoek werkten wetenschappers mee van het Imperial College in Londen, de Amerikaanse universiteiten Northwestern University, University of Illinois en de Australische Murdoch University. De resultaten verschenen in twee studies, allebei gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food.
In een volgende fase willen de wetenschappers nagaan hoe iemands urine-afdruk precies in verband staat met het risico dat hij of haar loopt op aandoeningen zoals obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Het plan is alvast om de nieuwe technologie binnenkort in te zetten voor een studie met mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Bronnen: 
https://www.ipsnews.be
https://newatlas.com
https://www.imperial.ac.uk
https://www.nature.com
https://www.nature.com

Lees ook: Nieuw receptenplatform helpt Vlaming gezond en lekker eten

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram