Zoekresultaten voor glucose (82 artikels)

Test je kennis over diabetes

Test je kennis over diabetes 5/08/2019 - Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte.

Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels?

Een bommetje vezels en suikers: hoe gezond zijn dadels? 14/03/2024 - De dadel is een uitstekende energiebron door zijn hoge gehalte aan fructose, glucose en saccharose. En hoewel de gekonfijte versie veel caloriën bevat, is het een gezonde vezelbron voor groot en klein.

Gesuikerde frisdranken verhogen bloeddruk

23/12/2011 - Gesuikerde frisdranken en fruitsappen die glucose of fructose bevatten, verhogen de bloeddruk, aldus nieuwe gegevens van de Britse INTERMAP-studie.

Waarom michelinbandjes rond de buik gevaarlijk zijn

7/07/2001 - Het is al langer bekend dat vetophoping rond de buik (het mannelijke type van vet) meer gezondheidsrisico's inhoudt dan (het vrouwelijke type van) vetophoping rond de heupen en de billen. Over de preciese oorzaken tast men evenwel in het duister.

Nieuwe link tussen botcellen en bloedsuikerspiegel

Nieuwe link tussen botcellen en bloedsuikerspiegel 9/03/2018 - Botcellen maken niet alleen nieuw bot aan, maar beïnvloeden ook de bloedsuikerspiegel. Leuvense wetenschappers hebben nu een nieuw mechanisme ontdekt dat deze link stuurt.

Alles wat je moet weten over diabetes

Alles wat je moet weten over diabetes 13/11/2020 - Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte.

Hyperglycemie: symptomen te hoge bloedsuikerspiegel

Hyperglycemie: symptomen te hoge bloedsuikerspiegel 14/03/2024 - Bij hyperglycemie is het suikergehalte in je bloed te hoog. Een ‘hyper’ komt vooral voor bij mensen met diabetes. Het lichaam maakt te weinig insuline aan, of de insuline werkt niet naar behoren waardoor glucose zich ophoopt in het bloed. Zonder behandeling kan hyperglycemie ernstige gevolgen hebben.

Wat is een PET-scan en zijn er risico’s?

Wat is een PET-scan en zijn er risico’s? 9/12/2022 - Een PET-scan meet de vitale functies, zoals de doorbloeding, het zuurstofverbruik en het bloedsuikermetabolisme (glucose). Hij kan ook organen en weefsels identificeren die niet naar behoren werken. Als je arts vermoedt dat je kanker hebt, zal hij een PET-scan aanbevelen om de kanker op te sporen.

Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten?

Kanker en voeding: Kan je kankercellen uithongeren door geen suiker of koolhydraten te eten? 18/02/2022 - Een dieet met minder of geen suiker/koolhydraten zou positief werken bij een kankerbehandeling omdat de kankercellen zich voeden met glucose. Het is een stelling die frequent circuleert, maar klopt ze ook?

Aanpak van diabetes en reizen

30/11/2010 - Bij een verre vliegtuigreis is een voldoende voorraad aan koolhydraten, insuline (koel te bewaren), spuiten of pennen, en strips om de glucose en de ketonen te bepalen, belangrijk.

Biomerkers: een glazen bol voor hart- en vaatziekten?

21/05/2013 - Biomerkers zijn stoffen in het lichaam die kunnen wijzen op een bepaalde aandoening, zoals glucose bij diabetes. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht of het meten van sommige ‘klassieke’ en nieuwe biomerkers kan helpen bij het voorspellen van hart- en vaatziekten,

Verblijf in de bergen stimuleert gewichtsverlies

27/09/2010 - Een verblijf in de bergen leidt vaak tot gewichtsverlies. Waarom dat precies gebeurt, is niet bekend. Daarom start de universiteit van Wageningen een onderzoek waarin ook wordt nagegaan of dit ook kan toegepast worden op zeeniveau.

VIB-onderzoekers ontdekken mogelijke strategie tegen herseninfarct

VIB-onderzoekers ontdekken mogelijke strategie tegen herseninfarct 9/02/2016 - Ondanks de bescheiden vooruitgang in de behandeling van herseninfarct, blijft het de vierde grootste doodsoorzaak en de meest voorkomende reden voor ernstige beperkingen. De impact van een beroerte is overweldigend voor patiënten, hun families en de samenleving.

Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose

Koolhydraten: glucose, dextrose, fructose, lactose, sucrose en sacharose 27/06/2023 - Ze hebben alle zes iets met koolhydraten en suiker te maken, maar wat is nu precies het verschil tussen al die ‘-oses’? Zijn ze allemaal dikmakers, of valt dat eigenlijk best mee?

Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen

Schadelijke effecten van te veel of te weinig slapen 12/07/2016 - Ook als je verder gezond bent, kan te veel of te weinig slapen schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Onderzoek aan het VUmc in Amsterdam toont hoe essentieel slaap is voor het glucosemetabolisme, een belangrijk aspect van de gezondheid.

Meten bij kinderen is niet altijd weten

Meten bij kinderen is niet altijd weten 20/08/2014 - Binnen de kindergeneeskunde zijn veelgebruikte metingen en procedures vaak onprecies en amper nuttig. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Groningen in het Amalia kindercentrum van Isala (Zwolle).

Hoe verloopt de suikertest?

29/05/2019 -

Honing in je thee? Een goed idee!

22/05/2016 - Honing eten kan voorkomen dat je ziek wordt. Dat zeggen de wetenschappers achter het informatieve YouTube-kanaal The Sci Show in een nieuw filmpje. Bijen beschermen hun bijenkast en voedsel immers met antibacteriële proteïnen. De som is snel gemaakt: wie af en toe honing eet, profiteert mee van de voordelen.

Insuline en diabetes

Insuline en diabetes 5/03/2024 - Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam dat een cruciale rol speelt bij het reguleren van onze bloedsuikerspiegel. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over insuline en waarom het begrijpen ervan essentieel is voor mensen met diabetes.

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten 1/01/2014 - Bij deze (vrij zeldzame) erfelijke stofwisselingsziekten worden de rode bloedcellen vernietigd (= hemolyse) vóór hun normale levensduur (ong. 4 maanden) is verstreken. Daardoor ontstaat bloedarmoede (hemolytische anemie).

Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2

Deze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2 18/12/2023 - De afgelopen 40 jaar is het aantal gevallen van diabetes en obesitas wereldwijd explosief gestegen. Onderzoekers hebben de veranderingen in ons voedingspatroon in die laatste 40 jaar in kaart gebracht en ontdekten zo welke drie eetgewoontes het vaakst gelinkt zijn aan diabetes type 2.

Diabetes: Tips voor hypo’s in de nacht

Diabetes: Tips voor hypo’s in de nacht 30/01/2019 - Als u diabetes hebt, is de kans groot dat u ook wel eens hypo hebt gehad, een sterke daling van uw bloedsuiker. Ook ’s nachts kunt u een hypo krijgen, soms zelfs zonder dat u het door hebt. Afhankelijk van de situatie kunnen ze gevaarlijk zijn.

Hoeveel maaltijden per dag mag je eten als je wilt vermageren?

2/12/2015 - Als je gewicht wilt verliezen, eet je dan best maximum twee of drie maaltijden per dag of moet je de calorie-opname nog verder opdelen?

Waarom lopen steken in uw zij kan veroorzaken (en wat u ertegen kunt doen)

10/04/2015 - Pijnlijke steken in de zij tijdens het lopen kunnen de pret flink bederven. Sportfysiotherapeut Janet Hamilton geeft tips om de pijnscheuten te vermijden.

Sociale robot helpt kinderen met diabetes

9/07/2019 - De partners binnen het imec.icon-project ROBO-CURE (UZ Brussel, Cronos, QBMT, Medtronic Belgium, imec, UGent en VUB), presenteren een sociale robot die autonoom patiënten met een chronische aandoening beter en persoonlijker kan begeleiden.

Diabetes verhoogt kans op Alzheimer

12/06/2004 - Ouderen met diabetes hebben 65 procent meer kans op de ziekte van Alzheimer dan ouderen die geen diabetes hebben.

Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

19/03/2019 - Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitaire ziekenhuis UMCG Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan.

Overconsumptie van suiker is niet dé oorzaak van overgewicht

27/05/2014 - Overconsumptie van suiker is niet dé oorzaak van overgewicht, maar slechts één van de oorzaken”. Dat zegt Fred Brouns, hoogleraar Health Food Innovation aan de Universiteit Maastricht.

Kan je lichaam zonder suiker?

Kan je lichaam zonder suiker? 6/08/2019 - Steeds vaker hoor je dat suiker slecht voor je is. Verschillende diëten, waarmee je suiker zo veel mogelijk of helemaal uit je dagelijkse voeding bant, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Wat moet u doen als een vriend/vriendin met diabetes een ‘hypo’ doet?

1/12/2009 -

volgopfacebook

volgopinstagram