ad

Verblijf in de bergen stimuleert gewichtsverlies

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een verblijf in de bergen leidt vaak tot gewichtsverlies. Waarom dat precies gebeurt, is niet bekend. Daarom start de universiteit van Wageningen een onderzoek waarin ook wordt nagegaan of dit ook kan toegepast worden op zeeniveau.

De onderzoekers vermoeden dat de energievoorziening van het lichaam in ijle lucht anders functioneert dan op zeeniveau en dat daarbij de verbranding van lichaamsvet toeneemt. Hoewel er ook in ijle lucht voldoende zuurstof aanwezig is voor het gehele lichaam, wordt het voor de spieren toch iets lastiger om zuurstof aan het bloed te onttrekken. Spieren schakelen daarom in ijle lucht sneller dan normaal over op een energievoorziening die niet afhankelijk is van zuurstof. Deze energievoorziening, gekoppeld aan een verhoogd verbruik van glucose, is algemeen bekend als verzuring.

De lever krijgt als taak om te voorkomen dat spieren door toenemende verzuring minder gaan functioneren. De lever is in staat om tegelijkertijd een teveel aan melkzuur weg te werken en een dreigend tekort aan glucose aan te vullen. Met dit ‘recyclen’ van melkzuur tot glucose slaat de lever dus twee vliegen in één klap, maar dit proces vergt wel extra energie van het lichaam als geheel. Daarom verwachten de onderzoekers dat lichte inspanning onder hoogtesimulatie interessant kan zijn voor mensen met licht overgewicht.
Tijdens het onderzoek zal bij gezonde vrouwen met licht overgewicht (in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar) de invloed van een verlaagd zuurstofgehalte in de lucht op het energieverbruik bij lichte lichamelijke inspanning (fietsen) worden onderzocht.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub