zwangerschapsdiabetes

Diabetes mellitus veroorzaakt door zwangerschap, maar opgelost aan het eind van de zwangerschap. Het gaat niet om eerder gediagnosticeerde diabetespatiënten die zwanger worden (zwangerschap bij diabetici). Zwangerschapsdiabetes ontwikkelt zich meestal in de late zwangerschap wanneer insuline tegenwerkende hormonen pieken leiden tot insulineresistentie, glucose-intolerantie en hyperglycemie.

24 artikels over zwangerschapsdiabetes
Bekijk

App ZwangerHap vertelt wat wel en niet te eten tijdens zwangerschap

App ZwangerHap vertelt wat wel en niet te eten tijdens zwangerschap
nieuws 16/03/2019

Bij veel zwangere vrouwen leeft de vraag: wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap? Daarom komt het Nederlandse Voedingscentrum met de nieuwe gratis app ZwangerHap. Daarmee kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél mag.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Diabetes type 2: wie moet zich preventief laten testen?

Diabetes type 2: wie moet zich preventief laten testen?
nieuws 3/10/2017

Diabetes type 2 ontstaat meestal op oudere leeftijd. Vandaar dat het vroeger ook ouderdomsdiabetes werd genoemd. Naast een erfelijke factor, spelen ook andere factoren een belangrijke rol: overgewicht of obesitas en een ongezonde leefstijl (ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging, roken).

lees meer »

Borstvoeding beschermt moeder tegen diabetes

Borstvoeding beschermt moeder tegen diabetes
nieuws 20/08/2016

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die na de bevalling meer dan drie maanden borstvoeding geven, hebben veel minder kans op later diabetes te krijgen dan moeders die geen borstvoeding gaven. Dat schrijft een Duits onderzoeksteam in het tijdschrift Diabetologia.

lees meer »

Zwangerschapsdiabetes: ook een risico voor vaders

Zwangerschapsdiabetes: ook een risico voor vaders
nieuws 28/08/2015

Zwangerschapsdiabetes, een vorm van diabetes die optreedt tijdens de zwangerschap, en die de kans verhoogt dat de moeder later effectief diabetes zal krijgen, verhoogt merkwaardig genoeg ook het risico op diabetes bij de vader.

lees meer »

1 op 50 vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes

nieuws 22/12/2010

1 op 50 vrouwen in Vlaanderen heeft zwangerschapsdiabetes en er is een stijgende trend. We spreken van “Zwangerschapsdiabetes” als tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedglucosewaarden worden vastgesteld.

lees meer »

Opsporen zwangerschapsdiabetes kan eenvoudiger

nieuws 10/10/2010

Een buikomtrek van meer dan 85 cm én een verhoogde concentratie van een bepaald soort vetsoffen (triglyceriden) in het bloed (meer dan 1,7 mmol/l) tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, verhoogt zeer sterk de kans om later in de zwangerschap diabetes te krijgen.

lees meer »

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes
dossier 12/07/2001

Zwangerschapsdiabetes is een vaak miskende aandoening die bij 1 tot 2 % van alle zwangere vrouwen optreedt, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Omdat de aandoening bijna steeds zonder enig symptoom verloopt, maar zonder behandeling ernstige gevolgen kan hebben voor de foetus

lees meer »

Eten voor twee

nieuws 1/09/2000

Volgens een populair gezegde moet een zwangere vrouw ‘eten voor twee’. Vroeger werd dit gezegde altijd weggelachen, en werd in tegendeel gewaarschuwdvoor een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap. 9 kg was zowat het maximum, meer zou risico’s inhouden op allerlei zwangerschapscomplicaties (verhoogde bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, enz.), abnormaal zware baby’s en moeilijke bevallingen. Maar

lees meer »
24 artikels over zwangerschapsdiabetes
Bekijk


pub