Eén op de zeven zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes

123-zwschpsdiabetes-11-17.jpg

nieuws

Obesitas en type 2 diabetes (suikerziekte) zijn wereldwijd in opmars. Ook zwangerschapsdiabetes komt steeds meer voor. Maar liefst een op de zeven zwangere vrouwen ontwikkelt deze aandoening. Als zwangerschapsdiabetes niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot een grote, zware baby. Dat verhoogt het risico op een gecompliceerde bevalling. Het betekent ook een grote belasting voor de vrouw zelf: ze moet heel intensief opgevolgd worden in het ziekenhuis en loopt ook zelf gezondheidsrisico's (bv. zwangerschapsvergiftiging).

Zwangerschapsdiabetes draagt ook bij tot een verhoogd risico op obesitas en type 2 diabetes bij het nageslacht.

Risico verminderen
Het positieve nieuws is dat u zelf het risico op zwangerschapsdiabetes kunt verminderen:
Gewichtsverlies en lichaamsbeweging vóór, maar in zekere mate ook tijdens de zwangerschap, is de meest effectieve aanpak.
Er zijn ook goede medicijnen beschikbaar als beweging onvoldoende helpt.

Ook na de bevalling
Ook na de bevalling kunt u de kans op diabetes verder verlagen. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden, hebben meer kans om type 2 diabetes te ontwikkelen. Als ze ook nog eens overgewicht hebben, is dit risico nóg hoger.

Voldoende lichaamsbeweging, niet te veel zitten, dagelijks gezonde en gevarieerde voeding, een gezond lichaamsgewicht en rookstop doen het risico op type 2 diabetes substantieel dalen.

Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram