Zwangerschapsdiabetes makkelijker opsporen

123-test-zw-diabetes-screening-11-18.png

nieuws

Onderzoek aan UZ Leuven toont aan dat een nieuwe vereenvoudigde versie van de suikertest helpt om zwangerschapsdiabetes gemakkelijker op te sporen. 

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes ondervinden zelf geen symptomen van hun aandoening, maar de ziekte kan wel ernstige gevolgen hebben. Een goede opsporingsmethode is dus belangrijk. “Helaas is de huidige internationaal aanbevolen standaardmethode lastig voor zwangere vrouwen”, zegt dokter Benhalima van UZ Leuven. “Ze moeten nuchter naar het ziekenhuis komen en een suikerdrankje drinken waarvan ze heel misselijk kunnen worden. Vervolgens moeten ze twee uur in het ziekenhuis blijven en wordt er verschillende keren bloed afgenomen.”

Dokter Benhalima onderzocht in samenwerking met zeven andere Belgische ziekenhuizen bij 2000 zwangere vrouwen na of een vereenvoudigde versie van de suikertest even effectief kan zijn. De korte suikertest is makkelijker te organiseren, goedkoper en wordt beter verdragen door de patiënte. De nuchtere suikertest leidt vaker tot misselijkheid en is tijdrovend. Met de nieuwe test hoeven vrouwen niet nuchter te zijn, de concentratie suiker in het drankje is lager en de test duurt slechts één uur. “Met de nieuwe testmethode vinden we nu bij een op acht vrouwen een afwijkend resultaat. Met oudere testmethodes was dat slechts bij een op twintig vrouwen het geval. Zo kunnen we de nuchtere suikertest vermijden bij meer dan de helft van alle zwangeren. Tegelijk kunnen we zo bij de meeste vrouwen zwangerschapsdiabetes op een betrouwbare manier opsporen. Zo zullen we zwangerschapsdiabetes sneller kunnen detecteren en behandelen. Dit zal helpen om belangrijke verwikkelingen in de zwangerschap te voorkomen, zoals te zware baby’s en vroeggeboortes. Vrouwen bij wie de eenvoudige suikertest afwijkend is, krijgen wel nog steeds de uitgebreide test ter controle.”

Over zwangerschapsdiabetes
Onbehandelde zwangerschapsdiabetes zorgt voor een hoger risico op keizersnedes, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Bovendien zijn de baby’s vaak te zwaar, hebben ze vaker last van ademhalingsproblemen bij de geboorte en hebben ze, net zoals de moeders, een verhoogd risico op type 2 diabetes. Gelukkig is de aandoening goed behandelbaar als ze op tijd wordt vastgesteld.De belangrijkste behandeling voor de aandoening is een aanpassing van de levensstijl. Slechts bij vijftien tot twintig procent van de vrouwen is insuline nodig.

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.eoswetenschap.eu


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram