Vroege screening naar borstkanker is cruciaal voor een effectieve behandeling en een hogere overlevingskans. Mammografie is de standaard screeningsmethode die wordt gebruikt om afwijkingen in de borst te ontdekken, vaak nog voordat er symptomen optreden.
Dikkedarmkanker (colorectale kanker) is een van de meest voorkomende kankers in België. De ziekte veroorzaakt jaarlijks meer dan 2.600 sterfgevallen. Hoe ontstaat darmkanker? En wanneer moet je je laten screenen?
In Vlaanderen wordt het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker aangeboden aan vrouwen van 25 tot en met 64 jaar, met als doel (voorstadia van) baarmoederhalskanker tijdig te detecteren en te behandelen.
In België wordt het klassieke uitstrijkje in januari 2025 vervangen door een HPV-test als primaire screeningsmethode op baarmoederhalskanker. Die HPV-test is doeltreffender en goedkoper dan de klassieke uitstrijkjes. Wat verandert er concreet?
In België zal 1 op 3 mannen en 1 op 4 vrouwen kanker krijgen voor ze 75 zijn. Hoe groot het risico is dat je kanker krijgt, hangt af van een aantal factoren: leeftijd, gewicht, levensstijl, familiegeschiedenis, omgeving, enz. Hoe groot jóuw risico op kanker is? Dat rekent de ‘Cancer Risk Calculator’ voor je uit.
Met een darmonderzoek of colonoscopie kan men bepaalde klachten onderzoeken, zoals stoelgangproblemen, anale bloedingen of aanhoudende buikpijn. Tijdens een colonoscopie controleert men op ontstekingen, poliepen en andere afwijkingen.
Een veelbelovende studie toont aan dat darmkanker in een vroeg stadium in 83% van de gevallen kan worden opgespoord op basis van een eenvoudige bloedtest. Kan een bloedonderzoek de coloscopie en stoelgangtest binnenkort dan vervangen?
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een demedicalisering van de zwangerschap. Bij normale zwangerschappen raadt men onderzoeken af die niet duidelijk meer voor- dan nadelen voor moeder of kind hebben.
Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening waarbij onder meer de kans op verschillende kankers, zoals dikkedarmkanker en maagkanker en bij vrouwen op baarmoeder- en eierstokkanker, sterk verhoogd is.
Heel wat soorten kankers zijn te wijten aan onze leefgewoonten. Je levensstijl een beetje aanpassen kan het risico op kanker dus drastisch verlagen. Welke zaken maken een verschil? Vijftien tips.
Dankzij investeringen in preventie, vroegtijdige opsporing, nieuw wetenschappelijk onderzoek en efficiëntere behandelingen heeft de medische wereld in de voorbije dertig jaar zo’n 185.000 extra patiënten gered, meldt Stichting tegen Kanker.
Mammografie, echografie en weefselbiopsie zijn doeltreffende diagnose-instrumenten, maar kunnen niet alle kankers opsporen, vooral niet in een vroeg stadium, en zijn ook moeilijk toegankelijk en invasiever. Specifieke bloedtesten kunnen een gamechanger zijn, en de eerste studies zijn veelbelovend.
Vroege opsporing van kanker heeft zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om je goed te informeren over de verschillende screenings, zodat je daarna een weloverwogen keuze kan maken.
Elk jaar krijgen bijna 8000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker kanker hebben. Daarmee is het de derde meest voorkomende kanker in ons land. Dikkedarmkanker vertoont vaak lang geen symptomen. Het gratis bevolkingsonderzoek kan dan ook veel levens redden.
Kanker wordt veroorzaakt door bepaalde afwijkingen aan de genen. Hoewel de meeste genmutaties ongevaarlijk zijn, bestaat de kans dat sommige cellen ongecontroleerd verder delen, waardoor een kankergezwel ontstaat. Welke mutaties zijn erfelijk? En hoe kan je ze op tijd opsporen?
Een internationaal onderzoeksteam heeft een systeem ontwikkeld dat op basis van de standaard netvliesscans kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om in het eerstkomende jaar een hartaanval te krijgen.
“In 2022 krijgen meer dan 70.000 Belgen een kankerdiagnose en tegen 2030 zullen dat er jaarlijks meer dan 80.000 zijn. Met dik 28.000 sterfgevallen per jaar is kanker dan ook meer dan ooit een prioriteit voor de volksgezondheid,” aldus Stichting tegen Kanker, die de Kankerbarometer lanceerde, een lijvig rapport.
Een PSA-test is een bloedtest waarmee men prostaatkanker kan opsporen. Als het PSA of het prostaatspecifiek antigen verhoogd is in het bloed, kan dat wijzen op prostaatproblemen. Je arts zal nagaan wat precies de stijging van het PSA veroorzaakt, want het PSA-niveau is afhankelijk van een aantal factoren.
In de toekomst kan voor elke vrouw individueel het risico op borstkanker vastgesteld worden, gekoppeld aan opvolging op maat. Om die gepersonaliseerde borstkankerscreening te testen is een groot Europees project opgestart, waaraan 10.000 Belgische vrouwen kunnen deelnemen.
De dienst Vaatheelkunde van UZ Brussel wil graag in kaart brengen hoe vaak en bij wie bepaalde aandoeningen voorkomen, om zo de preventie te kunnen optimaliseren, en nodigt daarom 60-plussers uit voor een gratis screening.
Omdat het bij mucoviscidose van levensbelang is om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, worden pasgeboren baby’s in Vlaanderen sinds begin 2019 systematisch gescreend op de ziekte. In die twee jaar werd muco ontdekt bij 23 kindjes.
Velen hebben de reflex om op internet of apps informatie op te zoeken als ze zich niet lekker voelen, maar is dat wel een goed idee? Uit een Australisch onderzoek blijkt dat Dokter Google vaker een foute diagnose stelt dan een juiste.
Veel vrouwen denken dat ze na de leeftijd van 50 jaar geen risico meer lopen op baarmoederhalskanker en dus ook geen uitstrijkje of HPV-test meer moeten laten nemen. Dat is een misvatting: de gemiddelde leeftijd van de diagnose baarmoederhalskanker is 54 jaar.
Jonge Europeanen maken zich steeds minder zorgen over het risico om een soa op te lopen. In België vertaalt zich dit in een sterke toename van het aantal soa’s, die een reëel probleem voor de volksgezondheid blijven.
Sinds 1 januari 2019 kunnen ouders in Vlaanderen hun pasgeboren baby laten screenen op mucoviscidose. Een jaar na implementatie van de mucoscreening tonen de voorlopige cijfers aan dat deze doelstelling wordt behaald.
De screening van de bevolking op kanker werpt zijn vruchten af. Het aantal gevorderde dikkedarmkankers in Vlaanderen ligt voor het eerst lager dan in 2013, toen het brede bevolkingsonderzoek startte.
De voorbije jaren zijn 100.000 zuigelingen tot drie maanden met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1 in diverse Europese landen gescreend. In België gebeurt dat onderzoek in het UZ Leuven.
Recent verscheen in de media dat het Agentschap Zorg en Gezondheid in Vlaanderen geen screening bij pasgeboren baby’s wil organiseren voor de zeldzame spierziekte Spinale spierattrofie of SMA, terwijl dat in Wallonië wel gebeurt.
Zeven Vlaamse ziekenhuizen stellen zich op hun website voor als borstkliniek, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn. Kom op tegen Kanker trekt aan de alarmbel.
De komst van een baby brengt niet alleen hoop voor de toekomst, maar betekent voor vele ouders ook een uitdaging. Voor een minderheid van de vrouwen en hun partner overschaduwen mentale gezondheidsproblemen deze periode.