‘Kankerbarometer’ waarschuwt voor stijgend aantal diagnoses

123_kanker_cellen_2021.jpg

nieuws

“In 2022 krijgen meer dan 70.000 Belgen een kankerdiagnose en tegen 2030 zullen dat er jaarlijks meer dan 80.000 zijn. Met dik 28.000 sterfgevallen per jaar is kanker dan ook meer dan ooit een prioriteit voor de volksgezondheid,” zo staat in een persbericht dat Stichting tegen Kanker lanceerde ter introductie van de Belgische Kankerbarometer.

Belgische Kankerbarometer

De Kankerbarometer, die werd opgesteld in samenwerking met het Kankercentrum van Sciensano, de Stichting Kankerregister en het College voor Oncologie, geeft een duidelijk beeld van de kankerproblematiek in ons land. Het naslagwerk telt maar liefst 175 pagina’s, en niet alleen thema’s als preventie, screening en behandeling komen aan bod, ook de levenskwaliteit van mensen met kanker tijdens en na de ziekte en palliatieve zorg wordt besproken. Bedoeling is om met de Kankerbarometer alle actoren, te beginnen met de overheid, in staat te stellen zo goed mogelijk in te spelen op de toekomstige uitdagingen in België. 

"Actie nodig"

“Ondanks de enorme vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek van de laatste decennia en ondanks de hoge kwaliteit van de geneeskunde in België, blijft de impact van kanker op het leven en de levenskwaliteit van mensen met kanker (en hun families) zeer groot. In België zijn kankerzorg en behandelingsmogelijkheden goed geregeld. In veel opzichten zijn ze zelfs beter dan in talrijke Europese landen. Maar gezien de verwachte stijging van het aantal diagnoses, dringt een snelle actie zich op. Niet alleen om de kankerzorg in stand te houden maar ook om ze gevoelig te verbeteren.” 

De kankerbarometer is integraal na te lezen op deze website

Bron:
https://www.kanker.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram