‘Dokter Google’ heeft het meestal fout

123-med-info-online-tabl-comp-stetosc-03-17.jpg

nieuws Velen hebben de reflex om op internet of apps informatie op te zoeken als ze zich niet lekker voelen, maar is dat wel een goed idee? Uit een Australisch onderzoek blijkt dat Dokter Google vaker een foute diagnose stelt dan de juiste. 

Voor de studie, die aan de Edith Cowan University liep, analyseerden onderzoekers 36 internettools. Bij zulke ‘symptomencheckers’ geef je enkele basisgegevens in, waaronder je leeftijd, geslacht, de kwaaltjes die je parten spelen en of je medicatie neemt, waarop de zoekmachine enkele mogelijke diagnoses oplijst. 

Slechts in 52 procent van de gevallen zat de juiste diagnose in de top drie van mogelijke aandoeningen, en in amper 36 procent van de gevallen was de eerste diagnose de juiste. Verontrustend, zeker als je weet dat slechts in 49 procent van de gevallen werd doorverwezen naar de juiste plaats voor verdere zorg. 

Foute diagnose kan gevaarlijk zijn

“We lijden allemaal aan ‘cyberchondrie’: gaan googelen van zodra we iets voelen, maar we moeten ons realiseren dat deze websites en tools niet het volledige beeld te zien krijgen. Ze houden bijvoorbeeld geen rekening met je medische geschiedenis en kennen je andere symptomen niet. De resultaten blijken in het beste geval onbetrouwbaar en in het slechtste geval zelfs gevaarlijk te zijn”, aldus Mitchella Hill, hoofdauteur van de studie. 

Naast de diagnoses werd ook onderzocht of de websites al dan niet correct melden of professionele hulp noodzakelijk is. Triage heet dat. “Het advies voor het zoeken van medische hulp in dringende gevallen was in ongeveer 60 procent van de gevallen accuraat. Maar bij niet-dringende gevallen daalde dat tot 30 tot 40 procent”, zegt Hill. Zo kan het zijn dat de persoon in kwestie de raad krijgt om noodhulp te zoeken, terwijl dat eigenlijk totaal niet nodig is. 

Hill besluit dat de zoekmachines de ‘echte’ dokters niet kunnen vervangen, maar dat ze wel kunnen helpen om de juiste informatie weer te geven als je eenmaal de officiële diagnose hebt. 

Bronnen:
www.mja.com.au
www.ipsnews.be

Lees ook: Liever Google dan dokter bij intieme klachten

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram