Oogscan toont hoeveel risico je loopt op een hartaanval

Laatst bijgewerkt: februari 2022
123m-hart-2-10-20.jpg

nieuws

Het is al langer geweten dat veranderingen in de kleine bloedvaatjes in het netvlies kunnen wijzen op hart- en vaatziekten. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu een systeem ontwikkeld dat op basis van de standaard netvliesscans kan inschatten wie een verhoogd risico loopt om in het eerstkomende jaar een hartaanval te krijgen. 

Artificiële intelligentie

Tijdens het deep learning-proces zette het team artificiële intelligentie in om netvlies- en hartscans van meer dan 5000 mensen te analyseren. Zo konden de onderzoekers links detecteren tussen afwijkingen in het netvlies en specifieke veranderingen in het linkerventrikel van het hart van de patiënt. De ontdekte beeldpatronen stelden het systeem in staat om de grootte en pompfunctie van het linkerventrikel in te schatten, en dus ook het risico op een nakende hartaanval. En dat enkel en alleen op basis van netvliesscans, met een nauwkeurigheid van 70 à 80 procent. 

Momenteel kan de grootte en pompfunctie van iemands linkerventrikel, en dus de kans op hartaandoeningen in de komende 12 maanden, enkel vastgesteld worden met diagnostische tests zoals een echocardiografie of een MRI-scan van het hart. 

Grote doorbraak

Professor Frangi van de KU Leuven, die de studie leidde, spreekt van een grote doorbraak: “Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Onze techniek zou een revolutie kunnen betekenen voor de opsporing van hartproblemen. Netvliesscans zijn relatief goedkoop en worden nu al veel gebruikt door oogartsen. Door automatische screening met ons AI-systeem kunnen risicopatiënten sneller opgespoord en doorverwezen worden. De scans zouden ook gebruikt kunnen worden om vroege tekenen van hartproblemen op te pikken.” 

Bronnen:
https://www.nature.com
https://persdienst.kuleuven.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram