10.000 vrouwen gezocht voor onderzoek om borstkankerscreening in de toekomst te personaliseren

123-borstkanker-ca-10-18.png

nieuws “De toekomst van screening ligt in follow-upstrategieën die van persoon tot persoon verschillen naargelang het individuele risico”, meldt het persbericht dat Stichting tegen Kanker uitstuurde. Zo zal het mogelijk zijn om mensen die weinig risico lopen op kanker en weinig baat hebben bij screening te onderscheiden van anderen die nauwlettender opgevolgd moeten worden, omdat de kans op bepaalde soorten kanker bij hen groter is dan gemiddeld. Op die manier kan een laesie opgemerkt worden alvorens de eerste alarmsignalen opduiken, waardoor een (minder ingrijpende) behandeling sneller kan worden opgestart en de kans op genezing aanzienlijk vergroot. 

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Borstkanker
Voor borstkanker wordt er reeds een onderscheid gemaakt tussen mensen die een zeer hoog risico lopen wegens bepaalde genetische mutaties en mensen die afhankelijk van hun leeftijd een gemiddeld risico lopen, maar de nieuwe strategie maakt het mogelijk om het individuele risico op borstkanker van elke vrouw in kaart te brengen. “Op basis van de individuele voorgeschiedenis, borstdensiteit en het mogelijk genetisch risico worden kandidaten voor screening ingedeeld in verschillende categorieën, met voor elk een specifieke follow-upstrategie”, klinkt het.

Lees ook: Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

10.000 vrijwilligers gezocht
Om die gepersonaliseerde borstkankerscreening te testen is een groot Europees project opgestart dat de naam MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) kreeg. In totaal zullen in zes landen 85.000 vrouwen tussen 40 en 70 jaar deelnemen aan het onderzoek, van wie 10.000 in België. 

"Stichting tegen Kanker hecht veel belang aan screening, aangezien het bepalend kan zijn in de ontwikkeling van de ziekte. Het ondersteunen van innovatie op dit gebied is van fundamenteel belang. Daarom moedigen wij alle betrokken vrouwen aan om deel te nemen en samen de toekomst van borstkankerscreening vorm te geven", zegt dr. Veronique Le Ray, medisch directeur en woordvoerster van Stichting tegen Kanker, dat 360.000 euro uittrekt voor het project.

Vrouwen tussen 40 en 70 jaar die zich graag als vrijwilliger opgeven om deel te nemen aan het onderzoek, kunnen voor meer informatie terecht op deze website

Bronnen:
www.kanker.be
www.allesoverkanker.be
www.mypebs.euauteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram