Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

123-borstkanker-ca-10-18.png

nieuws Al jaren gebruiken plastische chirurgen weefsel uit de onderbuik van de patiënte om een borstreconstructie uit te voeren. De schade aan de buikspieren is beperkt, maar toch voldoende om ervan last te ondervinden na de operatie. Een nieuwe, robotgeassisteerde techniek beperkt die schade tot een absoluut minimum, met een vlotter herstel tot gevolg. 

Europese primeur
Aanvankelijk werd een deel van de rechte buikspier opgeofferd om het weefsel met bloedvaten te kunnen verplaatsen, later werden de bloedvaten uit de spier gehaald via een incisie van 15 centimeter in de spierzak die de spier omhult, wat de activiteit van de spier wat belemmerde. Sinds een paar jaar hanteerden plastisch chirurgen in UZ Leuven een nieuwere techniek, waarbij slechts twee kleine incisies gemaakt moeten worden, maar recent onderzoek toont aan dat één enkele incisie ter hoogte van de navel volstaat. In de Verenigde Staten werd al robotchirurgie ingezet om deze werkwijze te kunnen hanteren, met succes, en sinds kort kan het ook in het UZ Leuven op deze manier. Een Europese primeur. 
Sneller herstel
"De nieuwe techniek zorgt voor een snellere revalidatie en minder onmiddellijke ongemakken die de dagelijkse activiteiten sterk kunnen hinderen. Patiënten hadden bijvoorbeeld last van spierspasmen en konden aanvankelijk moeilijker rechtop komen vanuit een zittende positie. Met de nieuwe techniek wordt de hoeveelheid littekenweefsel beperkt, waardoor de revalidatie korter is en patiënten de dagelijkse activiteiten sneller kunnen hervatten”, zegt dr. Marc Vandevoort, plastisch chirurg in UZ Leuven.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.numerikare.be
https://www.allesoverkanker.be

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram