Doorbraak in techniek voor borstreconstructie

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
123-borstkanker-ca-10-18.png

nieuws Al jaren gebruiken plastische chirurgen weefsel uit de onderbuik van de patiënte om een borstreconstructie uit te voeren. De schade aan de buikspieren is beperkt, maar toch voldoende om ervan last te ondervinden na de operatie. Een nieuwe, robotgeassisteerde techniek beperkt die schade tot een absoluut minimum, met een vlotter herstel tot gevolg. 

Europese primeur
Aanvankelijk werd een deel van de rechte buikspier opgeofferd om het weefsel met bloedvaten te kunnen verplaatsen, later werden de bloedvaten uit de spier gehaald via een incisie van 15 centimeter in de spierzak die de spier omhult, wat de activiteit van de spier wat belemmerde. Sinds een paar jaar hanteerden plastisch chirurgen in UZ Leuven een nieuwere techniek, waarbij slechts twee kleine incisies gemaakt moeten worden, maar recent onderzoek toont aan dat één enkele incisie ter hoogte van de navel volstaat. In de Verenigde Staten werd al robotchirurgie ingezet om deze werkwijze te kunnen hanteren, met succes, en sinds kort kan het ook in het UZ Leuven op deze manier. Een Europese primeur. 
Sneller herstel
"De nieuwe techniek zorgt voor een snellere revalidatie en minder onmiddellijke ongemakken die de dagelijkse activiteiten sterk kunnen hinderen. Patiënten hadden bijvoorbeeld last van spierspasmen en konden aanvankelijk moeilijker rechtop komen vanuit een zittende positie. Met de nieuwe techniek wordt de hoeveelheid littekenweefsel beperkt, waardoor de revalidatie korter is en patiënten de dagelijkse activiteiten sneller kunnen hervatten”, zegt dr. Marc Vandevoort, plastisch chirurg in UZ Leuven.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.numerikare.be
https://www.allesoverkanker.be

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram