Mammografie: screening borstkanker (bevolkingsonderzoek)
dossier
Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker
Wat is een mammografie?

© Getty Images / mammografie (bevolkingsonderzoek voor screening borstkanker)
- Een screeningsmammografie (via bevolkingsonderzoek) is vooral bedoeld voor vrouwen die geen klachten hebben en ook geen recente veranderingen aan een borst hebben opgemerkt. De screeningsmammografie brengt beide borsten volledig in beeld. De foto's worden gemaakt in het kader van een screeningsprogramma.
- Als vrouwen klachten hebben of een verandering aan een borst hebben opgemerkt, wordt gewoonlijk een diagnostische mammografie aangeraden. Daarbij wordt ook een specifiek deel van de borst in beeld gebracht en nauwkeurig onderzocht. De diagnostische mammografie kan ook worden aangeraden als bijkomend onderzoek na een afwijkende screeningsmammografie.
Lees ook: Knobbeltje in de borst: goedaardige borsttumoren
Mammografie via bevolkingsonderzoek: vanaf welke leeftijd?
Lees ook: Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker
Vrouwen met een familiale voorgeschiedenis van borstkanker laten zich best regelmatig onderzoeken. Een eerste mammografie wordt aangeraden minstens 5 jaar voor je de leeftijd bereikt waarop bij je verwante borstkanker werd vastgesteld. Vanaf dat ogenblik wordt de mammografie regelmatig herhaald, minstens om de twee jaar, maar in overleg met je arts zal waarschijnlijk een kortere tussenperiode worden afgesproken. Systematische screening op borstkanker wordt ook aangeraden wanneer in je familie vaak kanker voorkomt (niet alleen borstkanker).
|
Hoe verloopt een mammografie?
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen deodorant, bodylotion of talkpoeder. Ze kunnen de kwaliteit van de foto’s aantasten. Gebruik je zinkzalf op je borsten? Stop daar 2 à 3 weken voor het onderzoek mee.
- Trek bovenkledij aan die je eenvoudig kunt uitdoen in de onderzoeksruimte.
- In de mammografische eenheid werken vrouwen en mannen. Wil je liever door een vrouw worden onderzocht? Meld dat dan zeker.
- Tijdens een mammografie ga je met ontbloot bovenlichaam tegen het röntgenapparaat staan. De laborant legt je borst tussen 2 platen. Deze 2 platen drukken je borst vast en plat. Zo spreidt het borstweefsel zich en worden mogelijke afwijkingen in je borst zo goed mogelijk zichtbaar. Van elke borst worden 2 foto’s gemaakt. Het platdrukken van de borsten duurt maar een paar seconden per foto.
- Het hele onderzoek duurt maximaal 30 minuten, met omkleden erbij.
Dit filmpje toont aan de hand van foto’s wat je mag verwachten van het onderzoek.
Is een mammografie schadelijk?
Lees ook: Test je risico op borstkanker
Is een mammografie pijnlijk?
- Adem rustig en probeer je te ontspannen.
- Plan de afspraak bij voorkeur in de week na je menstruatie, wanneer je borsten minder gevoelig zijn.
- Geef het aan als de druk te veel wordt.
Lees ook: Test jezelf: Wat weet je over borstkanker?
Hoeveel kost een mammografie in België?
Uitslag van de mammografie
Alternatieven mammografie (of aanvullende onderzoeken)
- Echografie: Een echografie is een aanvullend onderzoek dat werkt met geluidsgolven in plaats van röntgenstralen. Ze wordt vaak gebruikt om cysten of knobbeltjes in de borst verder te beoordelen, vooral na een afwijkende mammografie of bij specifieke klachten.
- Pammografie: Fotoakoestische mammografie of PAMmografie is een nieuwe, veilige methode om borstkanker te bepalen. De techniek combineert licht- en geluidsgolven om gedetailleerde beelden van borstweefsel te maken zonder ioniserende straling. De techniek wordt momenteel onderzocht in verschillende en heeft al positieve resultaten opgeleverd, maar hij wordt in België nog niet zo vaak gebruikt.
- Thermografie: Een thermografie is een soort warmtecamera die met behulp van infraroodopnamen temperatuurverschillen in de huid laat zien, stralingsvrij en pijnloos. Ze zou nuttig kunnen zijn voor vrouwen bij wie een mammografie niet mogelijk is, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat de techniek effectief is.
- Bloedtest: Daarnaast zijn er ook veelbelovende studies met bloedtesten, die borstkanker steeds vroeger kunnen opsporen. In de toekomst zouden deze bloedtesten de tekortkomingen van de mammografie en andere onderzoeken kunnen goedmaken.
- MRI-scan: De MRI -techniek is erg tijdrovend en duur en komt daarom niet in aanmerking om ingezet te worden als algemene screening voor vrouwen tussen de 50 en 69 jaar. Maar MRI is wel een zeer interessante techniek voor vrouwen die erfelijk belast zijn met borstkanker.
- Biopsie: Bij een biopsie of punctie verwijdert de arts onder plaatselijke verdoving een stukje borstweefsel om het te laten onderzoeken op goedaardige of kwaadaardige kenmerken. Een biopsie volgt meestal na een verdachte bevinding bij bijvoorbeeld een mammografie.
- Klinisch borstonderzoek en zelfonderzoek: Tot slot is het belangrijk om jezelf regelmatig te controleren op knobbels of veranderingen in je borsten, of laat je controleren door een arts.