Gratis borstkankeronderzoek

Laatst bijgewerkt: mei 2019

nieuws Vanaf 15 juni 2001 kunnen alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar gratis een borstkankeronderzoek met mammografie laten uitvoeren. Ze zullen hiervoor systematisch schriftelijk worden opgeroepen. Vrouwen in deze leeftijdsgroep lopen het hoogste risico op borstkanker. Daarvoor trekt de federale regering dit jaar 240 miljoen en vanaf volgend jaar wordt bijna een half miljard uitgetrokken.
Bij een mammografie wordt met een speciaal toestel een röntgenfoto van de borsten gemaakt. Kankergezwellen kunnen daardoor in een vroeg stadium worden opgestoord waardoor de kans op volledige genezing verhoogt en de behandeling ook minder ingrijpend is en de borst kan gespaard worden.
Vrouwen tussen 50 en 69 kunnen vanaf 15 juni een mammografie laten uitvoeren ofwel op voorschrift van hun huisarts of gynaecoloog ofwel als ze een uitnodiging van het regionale screeningscentrum hebben ontvangen. U kan dus ook zonder uitnodiging een mammografie aanvragen en ook dan is het onderzoek volledig gratis. De foto's worden door twee radiologen beoordeeld. Indien zij een verdacht letsel vinden, wordt de vrouw uitgenodigd om via haar huisarts een bijkomend onderzoek te laten verrichten. Vandaag zouden naar schatting een 30% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar reeds spontaan een mammografie laten uitvoeren.
Indien 70% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar een mammografie ondergaan, zouden elk jaar 500 tot 1.000 mensenlevens, of 3 per dag, kunnen gered worden, zo heeft een studie uitgewezen.

Info: e-mail: e-gezondheidslijn@tegenkanker.be - website: www.tegenkanker.net

Erkende mammografische eenheden: www.borstkankeropsporing.be

Lees ook: Mammografie: voortijdige opsporing van borstkanker
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram