Nieuw borstonderzoek PAMmografie pijnloos en nauwkeuriger dan mammografie

123m-borst-kanker)mammo-21-8.jpg

nieuws

Fotoakoestische mammografie of PAMmografie is een nieuwe, veilige methode om borstkanker te bepalen. De techniek combineert licht- en geluidsgolven om gedetailleerde beelden van borstweefsel te maken zonder ioniserende straling. De techniek wordt momenteel onderzocht in verschillende medische centra en heeft al positieve resultaten opgeleverd. Dat maakt het een veelbelovende aanvulling op bestaande methoden om borstkanker te diagnosticeren. 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van borstkanker bij vrouwen?

Wat is fotoakoestische mammografie?

Bij het opsporen van borstkanker is betrouwbare beeldvorming cruciaal. Fotoakoestische mammografie is een nieuw en veelbelovend diagnostisch instrument. Bij fotoakoestiek stuurt men hele korte laserpulsen in het lichaam van een patiënt. Als het laserlicht bijvoorbeeld een bloedvat raakt, ontstaat warmte die een kleine drukverhoging veroorzaakt. Deze drukverhoging brengt een geluidsgolf op gang die met ultrageluidsapparatuur geregistreerd wordt. Op die manier kan men borstkanker via bloedvatvorming rondom een kwaadaardige tumor vroeger en nauwkeuriger opsporen. 

Lees ook: Welke soorten borstkanker zijn er?

Hoe gaat het in zijn werk?

Michelle Heijblom, hoofd van de TechMed Academy in Nederland, legt uit hoe fotoakoestische mammografie precies in zijn werk gaat: “We stralen licht in op de borst. Dat wordt door borstweefsel geabsorbeerd. En juist rond kanker zitten bloedcellen die dat licht heel erg absorberen. Daardoor ontstaat een geluidsgolf die we met een echoprop kunnen opvangen. Zo kunnen we weten of er een tumor aanwezig is of niet, en op welke plaats hij zit.”

“Normaal gebruikt men bij borstonderzoek schadelijke röntgenstralen. Dit apparaat maakt daar geen gebruik van. Laserlicht is onschadelijk voor het lichaam. De borst wordt bovendien niet zo stevig ingeklemd als bij traditioneel inderzoek. Dat maakt het minder pijnlijk voor de patiënt. En het is toepasbaar bij een heel groot deel van de populatie: zowel jonge als oude vrouwen kunnen dit onderzoek ondergaan.” 

De fotoakoestische apparatuur is nog niet klaar voor gebruik in de praktijk. De techniek wordt nog verder ontwikkeld, maar de PAMmografie werd wel al geroemd en won diverse prijzen. “Ik denk dat deze technologie geschikt is om grote groepen vrouwen te screenen op het wel of niet hebben van borstkanker”, verklaart Frank van den Engh, radioloog aan het Medisch Centrum in Twente. “We gaan proberen om de industrie te enthousiasmeren om samen de apparatuur te ontwikkelen tot een product dat op de markt kan komen.”

Lees ook: Nieuwe precieze behandeling tegen borstkanker in de maak

Wat zijn de voordelen?

Fotoakoestische mammografie biedt verschillende voordelen:

  • Men kan vroegtijdig detecteren met hoge precisie. Door het combineren van licht- en geluidsgolven verkrijgt men gedetailleerde beelden met betere resolutie, waardoor vroegtijdige detectie van borstafwijkingen mogelijk is.
  • De methode is pijnloos. In tegenstelling tot traditionele mammografieën veroorzaakt foto-akoestische mammografie geen pijn doordat de borst niet wordt samengedrukt.
  • Fotoakoestische mammografie is functioneel bij dicht klierweefsel, wat het ook een geschikte methode maakt voor jonge vrouwen.
  • De techniek maakt gebruik van ongevaarlijke lichtpulsen. Er is dus geen sprake van ioniserende straling of van contrastvloeistof zoals bij sommige traditionele methoden, waardoor het veiliger is.
  • Het is een schaalbare techniek. Men kan de techniek en de bijbehorende instrumenten relatief gemakkelijk aanpassen voor onderzoek aan andere menselijke organen. Zo heeft men al enkele apparaten ontwikkeld voor het detecteren van reuma in vingergewrichten.

Lees ook: Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen

Meer informatie in dit filmpje: 
Bronnen:
https://www.utwente.nl
https://hemabo.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram