Thermografie: een vrouwvriendelijk alternatief voor een mammografie?

In dit artikel
Thermografie: een vrouwvriendelijk alternatief voor een mammografie?

dossier Momenteel wordt mammografie (röntgenfoto’s van de borsten) toegepast binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een aantal bedrijven en instituten biedt thermografie aan als een pijnloos en stralingsvrij alternatief voor screening op borstkanker. Medische Thermografie zou geschikt zijn voor vrouwen bij wie mammografie niet mogelijk is. Dit geldt met name voor vrouwen met grote borsten, veel klierweefsel, borstimplantaten of zeer kleine borsten. Bovendien zou het kleine veranderingen in de borst kunnen vaststellen die kunnen wijzen op een tumor, die in zo’n vroeg stadium niet met een mammogram of echo aan het licht worden gebracht.

Wat is thermografie?

Een thermografie is een soort warmtecamera die met behulp van infraroodopnamen temperatuurverschillen in de huid laat zien. 

Niet geschikt voor opsporing van borstkanker

Volgens onder meer het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) en het Nederlandse RIVM is er geen wetenschappelijk bewijs dat thermografie geschikt is als aanvulling of vervanging van een mammografie voor screening of opsporing van borstkanker. 

Tumoren liggen vaak dieper in het borstweefsel. Door de oppervlakkige temperatuurmeting van thermografie is deze methode niet gevoelig genoeg om die tumoren op de sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Ook kunnen verkalkingen, die een voorstadium van kanker kunnen zijn, niet gevonden worden met thermografie. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden met thermografie kan dit bovendien ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken.

Bronnen
https://kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/d20051027305_0.pdf
www.kwf.nl/over-kwf/Pages/Standpunt-Thermografie-en-Mammografie-.aspx


Laatst bijgewerkt: februari 2023
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram