Thermografie: een vrouwvriendelijk alternatief voor een mammografie?

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-h-borst-screening-thermografie-02-19.jpg

nieuws Momenteel wordt mammografie (röntgenfoto’s van de borsten) toegepast binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een aantal bedrijven en instituten biedt thermografie aan als een pijnloos en stralingsvrij alternatief voor screening op borstkanker. Medische Thermografie zou geschikt zijn voor vrouwen bij wie mammografie niet mogelijk is. Dit geldt met name voor vrouwen met grote borsten, veel klierweefsel, borstimplantaten of zeer kleine borsten. Bovendien zou het kleine veranderingen in de borst kunnen vaststellen die kunnen wijzen op een tumor, die in zo’n vroeg stadium niet met een mammogram of echo aan het licht worden gebracht.

Wat is thermografie?

Een thermografie is een soort warmtecamera die met behulp van infraroodopnamen temperatuurverschillen in de huid laat zien. 

Niet geschikt voor opsporing van borstkanker

Volgens onder meer het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) en het Nederlandse RIVM is er geen wetenschappelijk bewijs dat thermografie geschikt is als aanvulling of vervanging van een mammografie voor screening of opsporing van borstkanker. 

Tumoren liggen vaak dieper in het borstweefsel. Door de oppervlakkige temperatuurmeting van thermografie is deze methode niet gevoelig genoeg om die tumoren op de sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Ook kunnen verkalkingen, die een voorstadium van kanker kunnen zijn, niet gevonden worden met thermografie. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden met thermografie kan dit bovendien ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken.

Bronnen
https://kce.fgov.be/sites/default/files/atoms/files/d20051027305_0.pdf
www.kwf.nl/over-kwf/Pages/Standpunt-Thermografie-en-Mammografie-.aspx
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram