Borstkanker: een eenvoudige bloedtest voor screening?

123_m_borstkanker_mammografie_kanker_2022.jpg

nieuws

Een onderzoeksteam van de University of Southern California heeft onlangs veelbelovende resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar bloedtests voor borstkanker in een vroeg stadium.

Vloeibare biopsie wijst op een reeks bloedtesten die de aanwezigheid van circulerende tumorcellen (CTC's) in het bloed kunnen opsporen. Sinds enkele jaren staat vloeibare biopsie centraal in veel onderzoeken, aangezien het vroegtijdige opsporing van kankers mogelijk kan maken. Het zou niet alleen revolutionair zijn voor de diagnose, maar ook voor de behandeling en de follow-up van de ziekte.

Lees ook: Brits onderzoek voedt hoop op bloedtest voor borstkanker

Opsporen van bepaalde biomarkers voor borstkanker

Amerikaanse onderzoekers volgden tussen 2013 en 2017 100 borstkankerpatiënten - sommigen in een vroeg stadium, anderen in een verder gevorderd stadium - en 40 vrouwen zonder borstkanker. In dit onderzoek testten ze een vloeistofbiopsie van de volgende generatie, op verschillende biomarkers voor kanker. Een van die biomarkers waren 'oncosomen', microvezels (of kleine belletjes) van nanoformaat die betrokken zijn bij de verspreiding van kanker in het lichaam.

"We ontdekten dat de overgrote meerderheid van de borstkankerpatiënten in een vroeg stadium deze oncosomen op zeer robuuste niveaus had", zegt USC professor Peter Kuhn in een verklaring van de universiteit. "Ze zijn circa 5 tot 10 micron in diameter, ongeveer de grootte van een cel. Wij hebben deze grote blaasjes ongeveer anderhalf jaar geleden voor het eerst ontdekt bij prostaatkanker en aangetoond dat ze verband houden met kanker. Ze blijven echter vaak onopgemerkt.”

De wetenschappers zijn voorzichtig optimistisch. "Dit is een ongelooflijke kans om met een eenvoudige bloedtest de wijze van vroegtijdige borstkankeropsporing te veranderen. Maar het is in dit stadium slechts een onderzoeksresultaat en we moeten de klinische voordelen nog aantonen", aldus Kuhn.

Lees ook: Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker

Doeltreffender dan mammografie en biopsie?

Niettemin blijft deze geavanceerde vloeibare biopsie veelbelovend. Als de resultaten van andere studies even bemoedigend zijn, zou dit de tekortkomingen van andere screeningtests zoals mammografie en weefselbiopsie kunnen goedmaken. Hoewel dit doeltreffende diagnose-instrumenten blijven, hebben mammografie, echografie en weefselbiopsie hun beperkingen. Ze kunnen namelijk lang niet alle kankers opsporen, vooral niet in een vroeg stadium, en ze zijn voor iedereen moeilijk toegankelijk en invasiever.

“Meestal breng ik slecht nieuws", voegt dr. Kuhn eraan toe. Ik geef de boodschap: 'Je hebt kanker in je bloed', maar een test als deze kan hoop geven. Als er een teken van kanker is, kunnen we dit heel vroeg ontdekken en zo de behandeling en de overlevingskansen van de patiënt verbeteren."

Bronnen:
https://www.nature.com
https://news.usc.edu

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram