Brits onderzoek voedt hoop op bloedtest voor borstkanker

123-vr-borstca-roze-strik-11-17.jpg

nieuws

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Nottingham hebben belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van een bloedtest die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot vijf jaar voordat de eerste waarneembare symptomen opduiken. Zo’n bloedtest zou levens redden, want de ziekte valt beter te behandelen als de diagnose eerder wordt gesteld.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en treft zowat 1 op 9 vrouwen jonger dan 75 jaar in België. In 2017 kregen in totaal 10.732 Belgen de diagnose van borstkanker. De genezingskansen verbeteren wel jaar na jaar. Een borstkankerpatiënt in België heeft vandaag een genezingskans van meer dan 90%.

Op dit moment wordt borstkanker vooral opgespoord door een mammografie, een röntgenfoto van de borst. De Vlaamse overheid raadt vrouwen tussen de 50 en 69 jaar aan om elke twee jaar een mammografie te laten doen, die ook gratis is voor vrouwen in deze leeftijdscategorie. 
Veranderingen in het immuunsysteem
Een bloedtest zou de diagnostisering van borstkanker vergemakkelijken en ook goed goedkoper maken. De nieuwe test ontwikkeld door de Britse onderzoekers spoort veranderingen in het immuunsysteem op die worden veroorzaakt door de ziekte, met name antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen de kleine hoeveelheden chemische stoffen die door borstkanker in het bloed worden vrijgelaten. 

Het vervangen van mammografieën door bloedtesten is echter nog niet voor morgen. De Britse studie telde maar een beperkt aantal deelnemers, namelijk 180 vrouwen – 90 kankerpatiënten en 90 gezonde mensen. Bovendien is de test absoluut nog niet betrouwbaar genoeg. De huidige versie slaagde er in om borstkanker te detecteren in 37% van de bloedstalen van kankerpatiënten en bevestigde bij 79% van de stalen van gezonde patiënten dat ze inderdaad geen sporen van kanker bevatten. 

Vervolgonderzoek
De onderzoekers in Nottingham zijn ondertussen bezig met een vervolgonderzoek met 800 deelnemers. Ze schatten dat een bloedtest binnen de vijf jaar ingevoerd zal kunnen worden in ziekenhuizen. De onderzoeksgroep werkt bovendien aan gelijkaardige testen voor andere kankers, zoals pancreas- en leverkanker. 

De Britse studie werd voorgesteld begin november op de jaarlijkse conferentie van het National Cancer Research Institute, die deze keer plaatsvond in het Schotse Glasgow. 

Bronnen:
https://www.think-pink.be/nl/info/borstkanker
https://www.allesoverkanker.be/borstkanker
https://www.ad.nl/
https://www.webmd.com/


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram