Hoe moet je uien bewaren? | gezondheid.be

Hoe moet je uien bewaren?

dossier

Uien zijn onmisbare ingrediënten in de keuken. Ze zijn er in vele maten, vormen en kleuren. Omdat ze een basisproduct zijn in de keuken, kopen mensen ze vaak in grote hoeveelheden. De kans bestaat dan dat ze zacht worden of beginnen te kiemen voordat je ze kan gebruiken. Belangrijk is dus dat je uien op de juiste manier bewaart.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de ui

Uien bewaren na oogst

Getty_ajuinen_uien_snijden_2023.jpg

© Getty Images

Zoek eerst de juiste uien uit. Uien die geoogst zijn in de lente en in de zomer, zijn vaak niet taai en robuust genoeg om lang te bewaren en moeten na het aankopen snel opgegeten worden. Uien die geoogst zijn in de herfst of winter blijven over het algemeen langer goed. Als je je eigen uien kweekt, bewaar dan de uien die je tijdens de lente plant. 

Uien kunnen sterk of mild zijn. De sterke uien zijn de uien die je kan bewaren. In tegenstelling tot milde uien bevatten sterke uien zwavelverbindingen. Door de aanwezigheid van deze verbindingen gaan je ogen tranen als je de uien snijdt, en de zwavelverbindingen zorgen er bovendien voor dat je de uien beter kan bewaren. Milde uien hebben deze eigenschap niet. Je moet ze dus binnen een paar weken na de oogst opeten. De meeste uiensoorten die in België verkrijgbaar zijn, kan je wel lang bewaren.

Lees ook: Waarom wenen we bij het snijden van ui en wat kunt u eraan doen?

In de koelkast?

'Gewone', gele en rode, ongepelde uien en sjalotjes kan je het beste op een droge, donkere, koele plek bewaren, zoals in de kelder of in eenvoorraadkast. Niet in de koelkast dus. Dit komt omdat ze gemakkelijk vocht absorberen. Als de temperatuur of vochtigheid te hoog is, kunnen ze gaan uitlopen of rotten. Ideaal is om de uien te bewaren bij 4 tot 10°C. Bij deze temperaturen behouden ze het best hun eigenschappen.

Leg uien bovendien niet naast andere producten zoals aardappelen. Door het ethyleengas zullen ze sneller bederven dan normaal.

Nog een tip: bewaar ze in een netzakje of draadmand, zodat ze goed kunnen ventileren. Zo verhinder je schimmelgroei en kieming.

Gesneden ui kan je wel in de koelkast bewaren. Dat geldt ook voor bosui. 

Lees ook: Zo krijg je die vervelende uiengeur van je handen

In de diepvries?

Als je gesneden ui invriest, blijft hij veel langer goed. Bewaar de fijgehakte ui in een diepvrieszak en druk er zoveel mogelijk lucht uit. Diepvrieszakjes zijn dikker dan gewone plastic zakjes met ritssluiting, waardoor de penetrante geur zich niet kan verspreiden naar andere producten in je diepvries.

Hoelang kan je een ui bewaren?

Uien kunnen maanden meegaan als ze goed bewaard worden. Let erop dat je de uien die lijken te bederven verwijdert, om te voorkomen dat de rest ook begint te bederven.

Als je hele uien in de koelkast bewaart, worden ze blootgesteld aan koude, vochtige omstandigheden. Aangezien ze gemakkelijk vocht absorberen, kunnen ze papperig worden en sneller bederven. Dit geldt echter niet voor geschilde, gesneden of uien die je in blokjes snijdt. Geschilde uien kunnen tot twee weken in de koelkast bewaard worden, terwijl in blokjes gesneden uien slechts zeven tot tien dagen houdbaar zijn.

Bosui kan je ongeveer een week lang bewaren in de koelkast in een bewaarbakje of huishoudfolie.

Lees ook: Hoe gezond is look?

Bronnen:

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.